Nőtt a legnagyobb légitársaságok forgalma novemberben

Több utast szállítottak Európa legnagyobb hálózatos légitársaságai novemberben az előző évihez viszonyítva – derül ki a légitársaságok által közzétett statisztikákból.

Az Air France-KLM légitársasági csoport a Hop! regionális céggel kiegészülve az év tizenegyedik hónapjában 6,2 millió utast szállított, 4,8 százalékkal többet, mint egy évvel korábban, a járatok töltöttsége 1,4 százalékponttal 83,8 százalékra javult. Az Air France 3,1, a KLM 7,8 százalékkal javította forgalmát.

A British Airwayst, a spanyol Iberiát és az ír Aer Lingust is magában foglaló International Airlines Group (IAG) 5,2 százalékkal 7,2 millióra javította novemberi utasforgalmát, a járatok kihasználtsága viszont 0,4 százalékponttal 78,9 százalékra csökkent. A cég 3,7 százalékkal növelte járatai kapacitását ebben az időszakban. Értékesített utaskilométerben mérve az Aer Lingus 16,3 százalékkal, az Iberia 3,4, a British Airways 0,7 százalékkal javította teljesítményét. Az IAG statisztikáját torzítja, hogy a flottába tartozó diszkont Vueling légitársaság utasforgalmát nem választja el az összesített eredményben.

A német Lufthansa-csoport hálózatos cégei 5,4 százalékkal javították az utasforgalmat novemberben a tavaly novemberihez képest, amely így idén 6,3 millió volt annak ellenére, hogy a pilóták hat napon keresztül sztrájkoltak. Tavaly ugyanebben a hónapban szintén sztrájk bénította meg a légtársaságot, ezért a bázis is alacsonyabb volt. A Lufthansa 5,8, a Swiss 4,3, az Austrian pedig 10,9 százalékkal növelte utasforgalmát novemberben a tavalyihoz képest, az osztrák légicégnél soha nem mértek ekkora bővülést.

A Lufthansa terjeszkedik is, ahogy korábban írtuk a légitársaság 100 százalékos tulajdonosa lesz a Brussels Airlines belga légitársaságnak.  A Lufthansa 2008-ban szerzett 45 százalékos tulajdonrészt a belga légitársaságban, csütörtökön pedig aláírták a maradék 55 százalék megvásárlásáról szóló megállapodást is.

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

szerbia

Nemsokára átalakulhat a szerb kormány

Kormányátalakítás várható Szerbiában a közeljövőben - jelentette be Ana Brnabic miniszterelnök kedden, aki terveiről az államfővel is egyeztet hamarosan. A miniszterelnök ugyanakkor közölte, hogy szükség esetén akár ő is lemond, mert jelenleg a kormány nem tud csapatként működni, így pedig nem tud eredményeket felmutatni.

Read More »