Egyelőre nem engedélyezik a katalán függetlenségi népszavazást

A spanyol alkotmánybíróság felfüggesztette a jövő szeptemberre tervezett katalán függetlenségi népszavazást – olvasható a bírói testület szerdán meghozott egyhangú döntésében az intézmény honlapján.

A referendum megtartásának felfüggesztése egyelőre csak ideiglenes, a bíróság öt hónapon belül hozza meg végleges döntését arról, hogy megsemmisíti vagy jóváhagyja a népszavazást – utóbbinak azonban meglehetősen kicsi a  valószínűsége, mivel az alkotmánybíróság a 2014. november 9-re meghirdetett népszavazást is végül alkotmányellenesnek találta, sőt a katalán parlament elnöke ellen büntetőeljárás megindítását kérte az ügyészségtől, mert Carme Forcadell lehetővé tette, hogy a katalán törvényhozás napirendre tűzze és elfogadja a Spanyolországtól való egyoldalú elszakadás lépéseit tartalmazó előterjesztést.

  • Előzmények:

Az elmúlt hónapokban az alkotmánybíróság a katalán parlament minden olyan döntését megsemmisítette, amely a Spanyolországtól való elszakadásra és az önálló katalán állam létrehozására irányult. Az alkotmánybírák szerdai állásfoglalásukban felhívják a katalán vezetők figyelmét büntetőjogi felelősségükre a rendelkezés elfogadását és betartását illetően.

A katalán parlament a függetlenségi pártok többségi szavazatával október 6-án fogadta el, hogy 2017 szeptemberében népszavazást rendezzenek az autonóm közösség elszakadásáról – a spanyol kormány ezt a döntést támadta meg az alkotmánybíróságon.

Mariano Rajoy, miniszterelnök úgy véli, a helyi népszavazás sérti a spanyol nép egységét, szuverenitását. Az előző kormányzati ciklusban a spanyol és katalán vezetés nem értett szót egymással, a párbeszéd lényegében megszűnt.     Az egy hónapja alakult kisebbségi spanyol kormány az elzárkózás helyett most késznek mutatkozik a tárgyalásra, ennek jele, hogy a feladatnak külön felelőse is van Soraya Saénz de Santamaría miniszterelnök-helyettes személyében.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »