Megint indul a görög balhé

Felfüggesztette az euróövezeti pénzügyminisztereket tömörítő testület a Görögország terheinek enyhítésére elfogadott adósságkönnyítő intézkedéseket, válaszul az athéni kormány által bejelentett extra kiadásokra – jelentette be szerdán az eurócsoport.

„Az intézmények arra jutottak, hogy a görög kormány lépései látszólag nincsenek összhangban a megállapodásainkkal” – közölte szóvivője útján Jeroen Dijsselbloem, az eurócsoport elnöke.

Az euróövezeti pénzügyminiszterek az előző héten állapodtak meg a szóban forgó intézkedésekről, az Alekszisz Ciprasz vezette görög kormány azonban néhány nappal később extra kiadásokat jelentett be a nyugdíjasok és a menekültáradatnak kitett görög szigetek helyzetének javítására.

A görög költségvetést 2010 óta nemzetközi hitelek tartják működésben, a legutóbbi, jelenleg aktuális, sorban a harmadik mentőcsomag feltételeiben Athén 2015-ben állapodott meg a hitelezőkkel és átfogó reformok végrehajtása mellett kötelezte el magát 2018-ig, ugyanakkor az aktuális mentőcsomagban az IMF fenntarthatósági aggályokra hivatkozva már nem vett részt és jelenleg is kérdéses, hogy Görögország vissza tudja-e fizetni felvett hiteleit.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI

Friss hírek