A spanyolok nem eresztik Katalóniát, inkább büntetnek

A katalán parlament elnöke ellen büntetőeljárás megindítását kérte a spanyol alkotmánybíróság az ügyészségtől, mivel Carme Forcadell lehetővé tette, hogy a katalán törvényhozás napirendre tűzze és elfogadja a Spanyolországtól való egyoldalú elszakadás lépéseit tartalmazó előterjesztést júliusban – közölte az alkotmánybíróság csütörtökön született, egyhangú döntését.

Az alkotmánybíróság határozatának indoklása szerint a katalán házelnök engedetlenséget tanúsított a bírói testület korábbi döntésével szemben, amelyben alkotmányellenesnek minősítette és megtiltotta az függetlenségi kezdeményezéseket.

Az elszakadási menetrendet júliusban kizárólag az Együtt az igenért (Junts pel sí) és a Népi Egység (CUP) nevű függetlenségi pártok szavazták meg, 72 támogató voksuk elég is volt az elfogadáshoz a 135 fős katalán parlamentben.
A spanyol sajtó már akkor úgy kommentálta a történteket, hogy a katalán parlament ezzel nyíltan szembeszállt a spanyol alkotmánybírósággal, és a szavazással lényegében átlépett egy törvényességi határt.

Az alkotmánybíróság augusztusban felfüggesztette a katalán parlament döntését és 20 napot adott Carme Forcadellnek, hogy magyarázatot adjon magatartására. A katalán parlament elnökének felelősségre vonását egy tavalyi törvénymódosítás teszi lehetővé, amely szerint 3 ezertől 30 ezer euróig terjedő pénzbírság, tisztségükből való felfüggesztés és büntetőjogi eljárás várhat azokra, akik nem tartják be az alkotmánybíróság rendelkezéseit.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »