Nem túl népszerűek a francia baloldali elnökjelöltek

Sem Manuel Valls volt miniszterelnök, sem a többi baloldali jelölt nem jutna be a francia elnökválasztás második fordulójába, ha most tartanák – derül ki a BVA közvélemény-kutatóintézet szerdán közzétett felméréséből.

A tanulmány szerint Francois Fillon konzervatív jelölt és a tőle jobbra álló Marine Le Pen, a Nemzeti Front vezetője és elnökjelöltje között dőlhet el az államfői szék sorsa. A felmérés Manuel Valls „maximális potenciális választói táborát” mérte. A volt szocialista miniszterelnök hétfőn jelentette be, hogy indul a jövő évi elnökválasztáson, és ezért le is mondott a kormányfői posztról.

A BVA szerint amennyiben Manuel Valls januárban megnyeri a baloldali előválasztást, az elnökválasztás első fordulójában maximum 21 százalékot érhet el, abban az esetben, ha a függetlenként induló Emmanuel Macron volt gazdasági miniszter esetleg visszalép és a centristák nem állítanak jelöltet. Még ebben az esetben is lemaradna  Marine Le Pen mögött, aki 26 százalékot érhet el, Francois Fillon pedig 29 százalékkal végezhet az első helyen.

Amennyiben fennmarad a baloldal jelenleg tapasztalható megosztottsága, azaz Manuel Valls mellett a vele hasonló szociálliberális beállítottságú Emmanuel Macron és a radikális baloldal vezetőjének számító Jean-Luc Mélenchon is ringbe száll, a volt miniszterelnök csak 13 százalékra, a két másik baloldali jelölt pedig 14-14 százalékra számíthat.

Erwan Lestrohan kutatásvezető szerint Manuel Valls a saját maga által megfogalmazott probléma miatt nem juthat be a második fordulóba. A volt miniszterelnök a kormányzása alatt többször is szóvá tette, hogy a szocialista táboron belül „két, egymással kibékíthetetlen baloldal” létezik, a modern szociáldemokratákkal szemben a hagyományos baloldaliak.

A felmérés egyetlen olyan forgatókönyvet sem talált, amelyben akár Fillon, akár Le Pen alulmaradna bármelyik baloldali jelölttel szemben.

A reprezentatív felmérés december 2. és 4. között 934 választásra jogosult francia állampolgár megkérdezésével készült. Az elnökválasztás első fordulóját 2017. április 23-án, a másodikat pedig május 7-én rendezik meg Franciaországban.

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »