Putyin érdekkörébe kerülhet Venezuela

Venezuelában kezdik gyártani a Kalasnyikov orosz kézilőfegyver egyik típusát – jelentette be a Caracasban tárgyaló orosz miniszterelnök-helyettes.

Dmitrij Rogozin elmondta, hogy a Kalasnyikov AK-103 típusát, és a hozzá szükséges lőszereket fogják Venezuelában gyártani, a fegyvergyár félig már készen áll és 2019-ben beindul a termelés. Az orosz illetékes arról is beszámolt, hogy a lőfegyverek és lőszerek szinte teljes gyártóberendezése már Venezuelában van.

A hír azért különösen érdekes, mert Venezuelát éppen múlt héten rúgták ki a Mercosur nevű, dél-amerikai országokat tömörítő kereskedelmi szervezetből. Az alapító országok – Argentína, Brazília, Paraguay és Uruguay – egyebek közt az áruk szabad áramlásának biztosítását, valamint a demokratikus normák betartását követelték volna Nicolas Maduro baloldali venezuelai elnök súlyos politikai és gazdasági válsággal küzdő kormányától.

Szintén múlt héten vezettek be új, nagycímletű bankjegyeket az országban, mert a helyi pénz, a bolivár teljesen elértéktelenedett, a fizetőeszközt már nem pénztárcákban, hanem szatyrokban és táskákban kell hordani egy-egy bevásárláshoz – legalábbis ha van mit vásárolni, ugyanis az áruhiány is folyamatos.

A Nemzetközi Valutaalap jelentése szerint Venezuela gazdasága idén 8%-kal esik vissza, miközben az infláció mértéke idén 480-500 százalék lesz, jövőre pedig már 1600-2000 százalékos (!) infláció várható. Venezuela súlyos problémái az erős olajipari függésre és a szocialista állami berendezkedésre vezethetőek vissza, de nem az utóbbi években kezdődtek a gondok, már 2003 óta rosszabbodnak a folyamatok, az utóbbi két év 40-50 dolláros olajára csak felerősítette a korábban is látható problémákat.

Ez már az a mértékű gazdasági káosz, amin az sem fog segíteni, ha esetleg elindul felfelé az olajár és 60 dollár körül stabilizálódik, rendszerszintű változásra lesz szükség – és itt jön a képbe Oroszország.

Miközben a korábban az országban működő amerikai vállalatok inkább minimalizálva veszteségeiket, menekülnek Venezuelából és teljes gyárakat hagynak ott az államnak, Oroszország beruház és fegyvergyárat épít, Vlagyimir Putyin pedig békedíjat kap a venezuelai elnöktől, Nicolás Maduro-tól.

Nem nehéz továbbgondolni a folyamatot. Venezuela merrefelé fog a jövőben szövetségest keresni?

Forrás: MTI / Kitekintő

 

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »