Lemondott Manuel Valls, Cazeneuve az új francia miniszterelnök

Lemondott tisztségéről Manuel Valls francia miniszterelnök, hogy indulhasson a jövő évi államfőválasztáson, illetve azt megelőzően a baloldal államfőjelölt-állító előválasztásán. Francois Hollande államfő Bernard Cazeneuve eddigi belügyminisztert nevezte ki új kormányfőnek – jelentette be kedden az elnöki hivatal.

„Erős egyéniség, és van tapasztalata az államügyek terén, jártas a biztonsági és terrorizmusellenes kérdésekben” – mondta az 53 éves új miniszterelnökről egy meg nem nevezett forrás az Elysée-palotából. Az utóbbi nem mellékes olyan időszakban, amikor Franciaországban rendkívüli állapot van a terrorveszély miatt.

Hollande a belügyi tárca élére Bruno Le Roux-t, a Szocialista Párt parlamenti frakcióvezetőjét nevezte ki. Más, esetleges kormánybeli változásokat egyelőre nem jelentettek be, de Hollande és Cazeneuve már kedd délelőtt beszélt az elnökválasztásig tartó időszakra hivatalba lépő kormány szerkezetéről és munkájáról.

Valls előző nap jelentette be, hogy jelölteti magát az elnökválasztásra, és ennek előzménye, hogy Hollande a múlt héten bejelentette: nem indul újra.

Valls abban bízik, hogy meg tudja teremteni a szocialisták egységét, és annak esélyét, hogy továbbra szocialista legyen az államfő. A Harris Interactive közvélemény-kutató intézet felmérése szerint Valls a januári baloldali előválasztás esélyese, az elnökválasztáson viszont nincs esélye bejutni a második fordulójába.

Minden felmérés szerint az első fordulóban az első két helyen Francois Fillon, a jobbközép Köztársaságiak jelöltje és a tőle jobbra álló Marine Le Pen, a Nemzeti Front elnöke végezne, és bármilyen szocialista jelölt legfeljebb az ötödik helyet tudná megszerezni az első fordulóban.

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »