Erdogan nemzeti ügynek tekinti a líra megerősítését

A török elnök egyenesen az Iszlám Állam elleni harchoz hasonlította a török líra megerősítésére vonatkozó törekvéseket és nemzeti ellenállási akciót indított a spekulánsok ellen – a stratégia egyelőre működik, szárnyal a líra.

Múlt hét végén Erdogan az árfolyamesés megállítása érdekében felszólította a lakosságot devizatartalékaik lírára váltására, ami önmagában még nem ijesztette el a török líra esésére játszó befektetőket, ma azonban egy sor olyan, újabb intézkedést is bejelentett, melyek már komolyabb és kiszámíthatóbb összeggel járulhatnak hozzá a török fizetőeszköz árfolyamának stabilizálásához.

Az elnök szavai szerint nincs különbség a devizaspekulánsok megállítása és az észak-szíriai török hadműveletek jellegében (ahol a török haderő az Iszlám Állam és kurd milíciák ellen harcol), mindkét tevékenység azok ellen irányul, akik “meg akarják osztani az ország egységét és el akarják pusztítani Törökországot”.

“Ha szereted ezt az országot, az embereit, török lírára kell váltanod, barátom” – mondta Erdogan.

A konkrét intézkedések sem maradtak azonban el:

– a török védelmi minisztérium bejelentette, hogy 262,7 millió dollárt és 31,3 millió eurót váltott át lírára, a védelmi ipart támogató alapból
– a török energiapiaci szabályozó testület, az EPDK bejelentette, hogy a jövőben a gázdisztribúciós tendereit dollár helyett lírában tartja
– az isztambuli tőzsde – az összeg nyilvánosságra hozatala nélkül – jelezte, hogy teljes készpénzkészletét lírára váltotta
– a telekommunikációs szolgáltatók mobilfrekvencia tenderének utolsó, 657 millió eurós részletét szintén török lírában kell majd kifizetni

Az elnök továbbá még vasárnap bejelentette, hogy Törökország megteszi a szükséges lépéseket a Kínával, Oroszországgal és Iránnal folytatott kereskedelem saját devizában történő lebonyolítására.

  • Kapcsolódó cikkünk:

A piaci szereplők mindenesetre díjazták a török elnök elszántságát és hétfői, amerikai dollárral szembeni 3,56-os mélypontjáról szépen visszarántották az árfolyamot, jelenleg a 3,39-es szint körül kereskednek a török devizával. 

Ez ugyan még mindig nem éri el a november eleji szinteket – akkor még 3,10 – 3,15 között folyt a kereskedés, de a hirtelen zuhanás megállítása egyelőre sikerült.

Forrás: Reuters / Kitekintő

Felkapott hírek

Friss hírek

Berlin, 2018. március 26.
A Stimulate nevű project keretén belül bemutatásra kerülő vezető nélküli elektromos busz a berlini Charite Egyetemi Kórház területén 2018. március 26-án. A busz napokon belül megkezdi működését a német fővárosban. (MTI/EPA/Omer Messinger)

Az elektromos buszok elterjedése árthat az olajiparnak

Az akkumulátoros motorokkal felszerelt buszok hirtelen komoly „problémává” váltak, lévén a közeljövőben jelentős mértékben hozzájárulhatnak a városi közlekedés forradalmasításához, valamint segíthetik az energiaipart átformáló erőket. Kínával az élen, egyre több hagyományos szmog-okádó dízelbehemótot váltanak fel elektromos buszok, ezáltal pedig csökken a fosszilis üzemanyag iránti kereslet.

Read More »