Erdogan nemzeti ügynek tekinti a líra megerősítését

A török elnök egyenesen az Iszlám Állam elleni harchoz hasonlította a török líra megerősítésére vonatkozó törekvéseket és nemzeti ellenállási akciót indított a spekulánsok ellen – a stratégia egyelőre működik, szárnyal a líra.

Múlt hét végén Erdogan az árfolyamesés megállítása érdekében felszólította a lakosságot devizatartalékaik lírára váltására, ami önmagában még nem ijesztette el a török líra esésére játszó befektetőket, ma azonban egy sor olyan, újabb intézkedést is bejelentett, melyek már komolyabb és kiszámíthatóbb összeggel járulhatnak hozzá a török fizetőeszköz árfolyamának stabilizálásához.

Az elnök szavai szerint nincs különbség a devizaspekulánsok megállítása és az észak-szíriai török hadműveletek jellegében (ahol a török haderő az Iszlám Állam és kurd milíciák ellen harcol), mindkét tevékenység azok ellen irányul, akik „meg akarják osztani az ország egységét és el akarják pusztítani Törökországot”.

„Ha szereted ezt az országot, az embereit, török lírára kell váltanod, barátom” – mondta Erdogan.

A konkrét intézkedések sem maradtak azonban el:

– a török védelmi minisztérium bejelentette, hogy 262,7 millió dollárt és 31,3 millió eurót váltott át lírára, a védelmi ipart támogató alapból
– a török energiapiaci szabályozó testület, az EPDK bejelentette, hogy a jövőben a gázdisztribúciós tendereit dollár helyett lírában tartja
– az isztambuli tőzsde – az összeg nyilvánosságra hozatala nélkül – jelezte, hogy teljes készpénzkészletét lírára váltotta
– a telekommunikációs szolgáltatók mobilfrekvencia tenderének utolsó, 657 millió eurós részletét szintén török lírában kell majd kifizetni

Az elnök továbbá még vasárnap bejelentette, hogy Törökország megteszi a szükséges lépéseket a Kínával, Oroszországgal és Iránnal folytatott kereskedelem saját devizában történő lebonyolítására.

  • Kapcsolódó cikkünk:

A piaci szereplők mindenesetre díjazták a török elnök elszántságát és hétfői, amerikai dollárral szembeni 3,56-os mélypontjáról szépen visszarántották az árfolyamot, jelenleg a 3,39-es szint körül kereskednek a török devizával. 

Ez ugyan még mindig nem éri el a november eleji szinteket – akkor még 3,10 – 3,15 között folyt a kereskedés, de a hirtelen zuhanás megállítása egyelőre sikerült.

Forrás: Reuters / Kitekintő

Friss hírek

Kinek ajánlott a hajbeültetés? (x)

A kopaszodás nem visszafordítható folyamat, így a hajbeültetés bizonyul az egyetlen hatékony megoldásnak a problémára megszüntetésére. Felmerülhet azonban a kérdés, hogy alkalmasak vagyunk-e egyáltalán a beavatkozásra, illetve hogy milyen kritériumoknak kell megfelelnünk. 

Read More »