Trükköznek a skótok, befolyásolni akarják a Brexit-folyamatot

A skót kormány egy pénteken közzétett jogi dokumentummal megpróbálja meggyőzni a brit legfelsőbb bíróságot, hogy a skót nemzeti parlament jóváhagyása is szükséges, mielőtt Theresa May brit miniszterelnök aktiválja a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyét.

A hónap elején a londoni felsőbíróság elfogadta azt a keresetet, amelynek beterjesztői szerint a brit kormánynak nincs joga parlamenti jóváhagyás nélkül elindítani az Egyesült Királyság EU-tagságának megszűnéséhez vezető folyamatot. A brit kormány megfellebbezi a végzést a legfelsőbb bíróságnál.

A nacionalista skót kormány csatlakozik a jogi esethez, melynek elbírálására a legfelsőbb bíróság már tárgyalási időt is kijelölt december első hetére. Ha megnyerik az ügyet, és ezáltal a skót parlament a várakozásoknak megfelelően leszavazza May terveit, akkor ez még tovább késleltetheti a Brexit-tárgyalások elindítását, valamint az Egyesült Királyság még hangsúlyosabb szeparálódásához vezethet.

A brit EU-tagságról június 23-án rendezett referendumon országos átlagban szűk többséggel, 51,9 százalékkal a kilépést pártolók győztek, ám Skóciában a választók 62 százaléka a bennmaradásra szavazott. Nicola Sturgeon skót miniszterelnök a referendum óta több nyilatkozatában is egyértelművé tette, hogy ismét napirendre került a skót függetlenség kérdése, mivel Skócia nem fogadja el, hogy akarata ellenére „kirángassák” az Európai Unióból.

A skót kormány az 58 oldalas jogi dokumentumban azzal érvel, hogy a brit parlament egy alkotmányos egyezmény miatt nem dönthet a kérdésben a skót parlament jóváhagyása nélkül. És bár a skót parlamenti szavazás valószínűleg semmire sem kötelezheti May kormányát, precedens értékű lenne figyelmen kívül hagyni az általuk hozott döntést, ami komoly alkotmányos és politikai problémát jelenthet a brit miniszterelnöknek.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Reuters / Kitekintő

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »