Jelentős előnnyel vezet Trump, zuhanásba kapcsoltak a piacok

A jelenlegi állás szerint 247-215 arányban vezet Donald Trump az amerikai elnökválasztáson, erre reagálva szerda reggel 3,27 százalékkal esett a hongkongi tőzsdeindex, a mexikói peso pedig több, mint 13 százalékot zuhant.

A győzelemhez 270 elektori szavazat szükséges, így Trumpnak már csak 23 szavazatot kell begyűjtenie, míg Clintonnak még 55 szavazata hiányzik, így az előny jelentősnek mondható.

  • Kapcsolódó cikkünk:

A peso mai esésével áttörte a 20 dolláros határt, miközben nem sokkal korábban még 18,1634 mexikói pesóért lehetett venni egy dollárt – a mexikói valuta még soha nem veszített ilyen rövid idő alatt ennyit értékéből.

A peso azért reagál ennyire érzékenyen az eredményre, mert Trump egyik legfőbb ígérete az volt, hogy felmondja a Mexikót is érintő észak-amerikai szabadkereskedelmi egyezményt, és az Egyesült Államokban élő mexikóiak által hazautalt pénz megadóztatásával fogja fedezni az amerikai-mexikói határra ígért fal felépítését.

  • Trump vagy Clinton?
Aki élőben is követné a hajrát, itt megteheti: http://edition.cnn.com/election/results

Tokióban a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 5,43 százalékkal, 16 238,50 pontra, míg a szélesebb körű Topix-index, amely az első szekcióban forgalmazott valamennyi részvényt magában foglalja, 4,57 százalékkal, 1301,16 pontra zuhant zárásra.

Az arany árfolyama öthetes csúcsra emelkedett. A nemesfém unciája több mint 3 százalékkal drágult, az 1316,1 dollárt is elérte.

A határidős piacokon 3,5 és 4,5 százalék körüli mínuszban állnak a vezető tőzsdeindexek, a 30 vezető amerikai iparvállalat DJIA-mutatója 3,52 százalékos, a tőzsdén jegyzett legnagyobb amerikai részvénytársaságok Standard & Poor’s 500-as mutatója 4,31 százalékos, a technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója pedig 4,69 százalékos mínuszban áll, míg a londoni tőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 4,09 százalékos, a frankfurti DAX-30 pedig 4,47 százalék körüli veszteségben indíthatja a kereskedést.

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »