Megőrizhetik kongresszusi többségüket a republikánusok

Az amerikai szövetségi törvényhozás alsó- és felsőházában, a képviselőházban és a szenátusban is megőrizhetik többségüket a republikánusok a szerda hajnali részeredmények szerint.

Az AP amerikai hírügynökség által közölt részeredmények szerint a republikánusok többsége a képviselőházban a jelenlegi 247 mandátumról 218-ra csökken, de ez is elég, hogy megőrizzék uralmukat a képviselőházban, ahol hat éve többségben vannak.

A képviselőház mind a 435 tagját most választják. A 100 tagú szenátus 34 tagját választják meg az elnökválasztással párhuzamosan.

Jelenleg mindkét házban a republikánusok vannak többségben, és ez valószínűleg így is marad, mert ha a demokraták ki is tudják egyenlíteni a jelenlegi 54-46-os republikánus többséget a szenátusban, szavazategyenlőség esetén a felsőház elnöki posztját is betöltő alelnök voksa dönt, aki az elnökválasztási verseny jelenlegi állása szerint nagyobb eséllyel lesz a republikánus Mike Pence és nem a demokrata Tim Kaine. A szenátorokat hat, a képviselőház tagjait pedig két évre választják.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek