Újabb elnökjelölt jelezte indulását Franciaországban

Emmanuel Macron, a posztjáról politikai ambíciói miatt augusztusban lemondott francia gazdasági miniszter indulni fog a jövő évi elnökválasztáson – erősítette meg kedden a hónapok óta folyó találgatásokat a politikus környezete az AFP francia hírügynökségnek.

Francois Hollande államfő korábbi bizalmasa és gazdasági tanácsadója december 10. előtt jelenti be hivatalosan a jelöltségét, amelyhez a környezete szerint “minden feltétel adott”. A 38 éves szociálliberális politikus márciusban önálló politikai mozgalmat alapított En marche (Indulás!) elnevezéssel, amelynek célja felülemelkedni a bal- és jobboldali megosztottságon.

Emmanuel Macron akkor elmondta, hogy elégedetlen a jelenlegi baloldallal, július 12-én Párizsban tartott nagygyűlésén pedig azt ígérte mintegy 3500 fős hallgatóságának, hogy a 2017-es választásokon győzelemre viszi a pártját. Amióta augusztusban kilépett a kormányból, Emmanuel Macron egyre élesebben bírálja volt kollegáit.

Egy kedden nyilvánosságra hozott felmérés szerint a franciák 49 százaléka jó véleménnyel van Macronról, ami arra utal, hogy a bal- és jobboldal közötti megosztottságot meghaladó, pártok feletti elképzeléseivel egyre többeket hódított meg az elmúlt hónapokban, elsősorban az üzleti körökben és a fiatalok táborában. A politikusokhoz közelálló források szerint eddig 1700 helyi szervezetet hozott létre a párt és 2,8 millió eurós adományt gyűjtött össze a választási kampányhoz.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Macron jelöltsége még kiszámíthatatlanabbá teszi a baloldal helyzetét alig fél évvel az elnökválasztás előtt, a tíz százalék alatti népszerűségi mutatóval rendelkező Francois Hollande ugyanis csak decemberben mondja meg, hogy jelölteti-e magát újra – jelöltsége azonban nem automatikus, miután neki is részt kell vennie januárban a baloldal elnökjelölt-állító választásán.

Amennyiben Francois Hollande nem indul, miniszterelnöke, Manuel Valls feltehetően megméretteti magát az előválasztáson. A kormányfő és Emmanuel Macron ugyanazt a szociálliberális politikát képviseli, s a baloldalon belül nagy riválisoknak számítanak.

A kormány mérlege és a baloldali megosztottság miatt azonban valamennyi felmérés azt mutatja, hogy bárki is nyeri meg a baloldali előválasztást, nincs esélye bejutni az elnökválasztás májusban esedékes második fordulójába, ahol várhatóan Marine Le Pen, a Nemzeti Front jelöltje és a novemberi jobboldali előválasztás győztese mérkőzhet meg egymással.

Forrás: MTI

Friss hírek

Különmegbízottat nevezett ki a Nyugat-Balkánra Boris Johnson

Boris Johnson brit miniszterelnök kinevezett egy nyugat-balkáni ügyekért felelős különmegbízottat annak jeléül, hogy az Egyesült Királyság elkötelezett a régió stabilitása és prosperitása iránt. A nyugat-balkáni politikai helyzetet a NATO külügyminisztereinek rigai találkozóján, valamint a G7 külügyminiszterek liverpooli találkozóján is megvitatják majd.

Read More »

Piaci körkép: megvédte kulcstámaszát a DAX

Magasabban forognak az európai részvénypiacok, a német DE30 például teljesen vissza tudott kapaszkodni a Powell tegnapi megjegyzése utáni ijedtségből, miszerint az infláció jellemzésére a továbbiakban már nem használják az "átmeneti" szót és gyorsíthatnak a kötvényvásárlások kivezetésén.

Read More »

Leave a Reply