A beruházások visszafogásával reagál az alacsony olajárakra a BP és a Shell

Az elemzői előrejelzésekre rácáfoló mértékben nőtt a Royal Dutch Shell olajipari konszern nyeresége a harmadik negyedévben, a British Petrol nyeresége viszont csaknem megfeleződött, az elemzői várakozásokat azonban még így is felülmúlta.

Shell

A Shell a harmadik negyedévben 2,79 milliárd dollár nettó nyereséget ért el, 18 százalékkal magasabbat az egy évvel korábbi 2,38 milliárd dollárnál a kedden közölt jelentése szerint. Elemzők átlagosan 1,71 milliárd dollárra számítottak.
A csökkenő olajárak negatív hatását a termelés növelésével ellentételezte a Shell. A negyedév folyamán a konszern 25 százalékkal, napi 3,6 millió hordó olajegyenértékre növelte nyersolaj- és földgáztermelését. Az alacsony olajárak és a szűk finomítói haszonkulcs miatt a cég csökkentette jövő évi tőkeberuházási előirányzatát annak érdekében, hogy a részvényesek igényeinek megfelelően tarthassa osztalékfizetési tervét.

A Shell így jövő évre 25 milliárd dollár tőkeberuházást tervez, ami korábbi előirányzata alsó határának felel meg – az idei tőkeberuházás a tervek szerint 29 milliárd dollár körül alakul majd, szemben a 2015-ös 36 milliárd dollárral.

A befektetők láthatóan pozitívan értékelték a híreket, a részvény jegyzése ugyanis közel 3,5%-os pluszt mutat a mai napon.

British Petrol

Nem jártak ilyen jól a BP befektetői, az olajipari konszern nyeresége ugyanis a harmadik negyedévben csaknem megfeleződött és idei beruházási tervét is egymilliárd dollárral 16 milliárd dollárra csökkentette.

A cég kedden közzétett negyedéves eredménye ezzel együtt is felülmúlta az elemzői várakozásokat, a harmadik negyedévben a BP 933 millió dollár nettó nyereséget ért el az egy évvel korábbi 1,8 milliárd dollár után – az elemzők csak 780 millió dollár profitra számítottak.

Brian Gilvary, a BP pénzügyi igazgatója közölte, hogy a társaság 50-55 dollár körül stabilizálódó olajárra számít, és “jó eredményeket ért el az új ár- és árrésviszonyokhoz való alkalmazkodásban” – a részvényárfolyam a biztató szavak ellenére csökken, a tegnapi záráshoz képest jelenleg 1,75%-os mínuszban tartózkodik.

Aktuális tőzsdei árfolyamok a Kitekintőn

Forrás: MTI / Reuters

Felkapott hírek

Friss hírek

brexit-wall

A kompromisszum megszületett, de megoldás nincs az ír határkérdésre

A hétfőn reggel elfogadott jogi tervezet magában foglalja majd azt a London által korábban élesen elutasított rendelkezést, amelynek értelmében Észak-Írország továbbra is részese lenne a vámuniónak, illetve a belső piaci szabályozás is érvényes maradna rá, amíg nem találnak ki más megoldást a fizikai határellenőrzés visszaállításának elkerülésére az Ír-szigeten.

Read More »