Nem zavarja az infláció a brit jegybankot, nem lesz kamatemelés

A Bank of England kész eltűrni a célnál valamelyest gyorsabb inflációt, ha ezzel munkahelyeket menthet meg és segítheti a növekedést a brit gazdaságban – mondta pénteken a brit jegybank kormányzója.

A brit jegybank ezzel a bejelentésével lényegében arra a piaci feltételezésre reagált, hogy a font jelentős esése miatt veszélybe kerülhet a tartósan alacsony brit kamatszint, sőt, a jegybankot akár kamatemelésre is késztetheti a gyenge font miatt erősödő inflációs nyomás.

Mark Carney egy nottinghami lakossági rendezvényen kijelentette: a BoE nyáron, nem sokkal a brit EU-tagságról tartott népszavazás után azzal számolt, hogy a következő néhány évben 400-500 ezerrel emelkedhet a munkanélküliek száma Nagy-Britanniában a referendum okozta reálgazdasági sokk miatt.

Carney szerint azonban a Bank of England ennek elkerülésére – és általában a sokkhatás enyhítése végett – hajlandó lesz szemet hunyni a kijelölt célt valamivel meghaladó infláció felett, és csak akkor kezd monetáris szigorításba, ha az infláció gyorsulása folyamatossá válik.

A brit kormány jelenleg 2 százalékos éves inflációs cél követését írja elő a Bank of England számára.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI / Kitekintő

 

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »