Az EU ígérget a törököknek a vízummentesség kapcsán

Az Európai Unió „elhúzta a mézesmadzagot” Törökország előtt, mondván a fennmaradó feltételek teljesíthetőek „gyakorlati megoldásokkal.” Az ország már régóta a vízummentes utazásra törekszik a blokkon belül és továbbra is fenntartja, hogy megfékezi menekülthullámot.

Az Európai Bizottság állítása szerint a török kormánynak már csak hét követelménynek kell megfelelnie a 72-ből – beleértve a terrorizmusellenes jogszabályok szűkítését – azért, hogy gondtalanul utazhassanak az emberek Európába. Egy szerdai e-mail nyilatkozatban, Brüsszelben az EB azt mondta: arra törekszik, hogy „gyakorlati megoldásokat találjanak az együttműködésre Törökországgal, valamint hogy biztosítsa a szükséges jogszabályi és eljárási változtatásokat az ügyben”. A cél az, hogy Ankara „a lehető leghamarabb” megfeleljen minden feltételnek.

A politikai feszültségek a vízummentesség ügyében enyhültek, mióta megszületett a megállapodás, hogy az illegális bevándorlókat, akik Görögországnál belépnek az Unióba, visszatoloncolják a Törökországban létesített menekülttáborokba. Az elmúlt hetekben a török kormány jelezte, hogy továbbra is fenntartja menekültekkel kapcsolatos paktumot, még a vízummentességi jog nélkül is. A török tisztviselők viszont ehelyett azt mondták, hogy Ankara nem vesz részt semmi olyan tervben a jövőben, mely meggátolná a bevándorlók belépését az EU-ba, kivéve, ha a blokk megadja a vízummentességet az országnak.

A szerdai nyilatkozatban az EB azt mondta, a hat hónappal ezelőtti menekült-megállapodás a bevándorlók Törökországból Görögországba való átkelésének „hirtelen és folyamatos csökkenéshez” vezetett, és ígéretet tett arra, hogy felgyorsítják az EU által ígért pénzbeli támogatást, mely a paktum részét képezte. A teljes 6 milliárd eurós vállalásból 3 milliárdot idén és jövő évben kellene Törökországnak megkapnia.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Bloomberg

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »