Csökkentette az EU-gazdaság növekedési előrejelzéseit a finn jegybank

A finn nemzeti bank csökkentette Európa gazdasági növekedésével kapcsolatos előrejelzéseit a jövő évre vonatkozóan, hivatkozva a Brexit lehetséges hatásaira, valamint a meggyengült gazdasági kilátásokra Olaszországban.

A jegybank kicsit emelte ugyan a 2016-ra vonatkozó előrejelzéseket az eurozónára, Nagy-Britanniára, Svédországra és Dániára vonatkoztatva: most 1,7 százalékos növekedést jósol a korábbi 1,6 százalék helyett. Ám a 2017-es előrejelzés 1,3 százalékra csökkent a korábbi 1,8-ról.

„Európa gazdasági növekedését olyan tényezők is hátráltatják, melyek nem köthetők Nagy-Britannia kilépéséhez az EU-ból. Ilyen például a folyamatosan hanyatló olaszországi növekedési kilátások és a problémák az ország banki szektorában” – mondta a finn jegybank szóvivője.

Az inflációs előrejelzés ugyanezekre az országokra vonatkozóan a következőképpen alakul: idén 0,4 százalékos, jövőre 1,4 százalékos, 2018-ra pedig 1,5 százalékos inflációt jósol. “A fejlesztések a gazdasági szektorban és a folyamatosan alkalmazkodó aktuális monetáris politika fokozatosan elősegíti az infláció emelkedését. A hosszabb távú inflációs várakozásokkal kapcsolatban továbbra is mindenki néma marad, ami aggasztó tendencia” – nyilatkozta a szóvivő.

Forrás: Reuters

Friss hírek