A whiskyt méltatva győzködi a skótokat Theresa May

Theresa May brit miniszterelnök szerint a Brexit – vagyis Nagy-Britannia kilépése az Európai Unióból – Skócia számára is új globális lehetőségeket jelent – a skót kormány éles hangú nyilatkozatban utasította vissza ezt a véleményt.

A brit kormányfő a Holyrood című kéthetente megjelenő skóciai politikai magazin hétfői kiadásában közölt cikkében kifejti: a Brexit „izgalmas esélyt” kínál arra, hogy Nagy-Britannia új szerephez jusson a világban, és ez nem csökkenti, hanem növeli majd Skócia globális súlyát is.

Nagy-Britannia „azzal a céllal indul el a nagyvilágba”, hogy vezető szerepet töltsön be a globális szabadkereskedelemben, és ebből az Edinburghban – a skót fővárosban – felhalmozódott pénzügyi szaktudás, a skóciai hajógyártás, valamint a skót vidék világszerte máris elismert élelmiszer- és szeszesital-gyártási szektora is a lehető legjobbat tudja majd kihozni – áll Theresa May írásában.

A brit miniszterelnök kifejtette azt is, hogy Skócia jövője szempontjából az Angliával, Wales-szel és Észak-Írországgal fenntartott unió az igazán fontos. Hozzátette: az északi-tengeri olajtermelésből származó adóbevételek az olajárak csökkenése nyomán összeomlásszerűen zuhantak, de a skóciai közszolgáltatási szektor finanszírozására ez semmiféle hatással nem járt. „A mi uniónk így működik: osztozunk egymás sikereiben, de nehéz időszakokban egymás terhein is” – fogalmaz cikkében Theresa May.

Theresa May ezzel kimondatlanul is utalt arra, hogy amikor Skócia két éve népszavazást tartott a függetlenné válásról, a skót kormány jelentős részben az északi-tengeri olajkitermelés adóbevételeire alapozta költségvetési terveit arra az esetre, ha a választók az elszakadás mellett döntenek. A Skót Nemzeti Párt (SNP) vezette edinburghi kormány az államháztartás bevételi becsléseit annak idején 110 dolláros olajár-prognózisra alapozta, jóllehet a globális alaptípusnak tekintett Brent olajfajta hordónkénti árfolyama jelenleg az 50 dollárt sem éri el.

A skót kormány hétfői nyilatkozatában mindazonáltal „megdöbbentő képmutatásnak” nevezte Theresa May cikkét, utalva arra, hogy a brit EU-tagságról tartott népszavazás előtt May maga is a bennmaradást pártolta. A közlemény szerint a brit kormányban a referendum óta „a káosz és a zavarodottság lett úrrá”, és Londonnak tervei sincsenek arra, hogy miképp vezesse ki az országot abból a zűrzavarból, amelyet teremtett.

  • Kapcsolódó cikkeink

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »