Trump most a bűnöző bevándorlókkal riogat

Donald Trump republikánus elnökjelölt szerint az Amerikában jogosulatlanul tartózkodó több ezer bűnöző – papír nélküli illegális bevándorló vagy lejárt vízummal ott tartózkodó személy – veszélybe sodorja a nemzetet, Hillary Clinton bevándorlási terve pedig komoly kockázatokat rejt.

„Hillary Clinton az első elnökjelölt aki azt javasolja, hogy töröljük el a határokat” – mondta Trump a Houstonban tartott Megemlékezés Projekt nevű rendezvényen. A hetvenéves Trump hozzátette: „Clinton életre szóló jólétet és jogosultságokat adna az illegális bevándorlóknak”.

A Clinton weboldalán megtalálható terv szerint, a demokrata elnökjelölt egy „átfogó bevándorlási reformot” vezetne be, amennyiben megválasztják. A javaslatban szerepel, hogy megnyitnák az utat a „teljes és egyenlő” állampolgárság felé sok olyan bevándorlónak, aki nem rendelkezik hivatalos papírokkal, ugyanakkor tartalmazza azt a kitételt is, hogy elfogják és kiutasítsák az országból azokat a bevándorlókat, akik veszélyt jelentenek a közbiztonságra.

Az ingatlanfejlesztőből lett politikus kampányának egyik sarkalatos pontja az illegális bevándorlás. Többször kifejtette, hogy falat építtetne a mexikói határra és ezt Mexikóval fizettetné meg. Trump utalt arra, hogy a bevándorlás témát az elnökjelölti vitán is elő fogja venni. Az első Clinton-Trump vita szeptember 26-án lesz.

  • Kapcsolódó cikkünk:

„Hillary Clinton külügyminiszterként sem tudta megoldani a kiutasítási ügyeket. Nem tudott erőteljesen fellépni és figyelmen kívül hagyta a szövetségi törvényeket, amelyek előírják, hogy fel kell függeszteni a vízumokat azon országok számára, akik nem fogadják vissza kiutasított állampolgáraikat.” Trump itt Thong Vang laoszi menekült ügyére gondolt, aki a kaliforniai Fresnoban megölt két rendőrt ebben a hónapban. Vangot – miután 1998-ban nemi erőszakért 16 évre ítélték el – az ítélet után nem fogadta vissza az országa, így 2014-ben egyszerűen kiengedték a börtönből.

Egy Boston Globe jelentésre hivatkozva Trump elmondta, hogy 2008 és 2014 között közel 13 ezer külföldi bűnözőt engedtek vissza az amerikai közösségekbe, mivel a saját hazájuk nem vette őket vissza.

A közvélemény-kutatások szerint egyre szűkül a különbség Clinton és Trump népszerűsége között – fej-fej mellett haladnak.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: Bloomberg

Friss hírek