La Repubblica: a V4 szálka az unió szemében

A lengyel külügyminiszter-helyettes elmondása szerint az EU-t ma egy lépés választja el attól, hogy a migráció ügyében új megegyezést kössön, amely megfelelne a lengyel és a közép-európai elvárásoknak.

Az EU-ügyekért felelős tisztségviselőt arról a javaslatról kérdezték, amelyet a visegrádi csoport (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia – V4) terjesztett elő a pénteki pozsonyi, nem hivatalos EU-csúcstalálkozón.

A javasolt megegyezés a „rugalmas szolidaritásról” tesz említést, amely elv lehetővé tenné az uniós tagállamoknak, hogy a migráció kezelésében „maguk döntsenek hozzájárulásuk konkrét formájáról, figyelembe véve saját tapasztalatukat és lehetőségeiket”. A miniszterhelyettes azzal érvelt, hogy a tavaly szeptemberben elfogadott egyszeri menekültelosztási kvótáról bebizonyosodott, hogy nem működik, mivel a tagállamok nem teljesítik a benne foglalt vállalásokat„.

A pozsonyi EU-csúcs eredményeit értékelve Szymanski elmondta: „az EU a lengyel elvárásoknak megfelelő reformfolyamatot indított el,” mindazonáltal a folyamat ütemezése nem kielégítő. Varsónak nem tetszik, hogy „sok uniós vezető a reform mértékének csökkentésére törekszik” – fejtette ki a külügyminiszter-helyettes.

La Repubblica – „Az új keleti szövetség. A visegrádi négyek kihívják Brüsszelt”

A La Repubblica olasz napilap új kelet-európai szövetségnek nevezte a Brüsszel döntéseivel szembeszálló visegrádi négyek országait, hangsúlyozva, hogy Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia vezetője a pozsonyi informális EU-csúcstalálkozó igazi győztesei, ugyanakkor a V4 szálka az unió szemében.

Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia miniszterelnökei sikerrel álltak ellen az Unió kérésének, hogy fogadják el a migránsok minden tagállam számára Brüsszelben eldöntött elosztási kvótáit. A visegrádi országok „erős ellenhatalmat” képviselnek „a Brüsszelben, Rómában, Párizsban vagy Berlinben uralkodó elképzelésekkel” szemben.

Sme – „Miért nem mutatott semmilyen utat a csúcs”

Nem volt útmutató és kérdéses, hogy melyek voltak a hozadékai a pénteki uniós csúcsnak – leginkább ez a vélemény olvasható ki a 27-ek pénteki találkozójáról a hétfői pozsonyi lapokban megjelent kommentárokból.

Az uniós vezetők hibája nem az, hogy az integráció túl messzire ment szintjén nem tudnak megegyezni a jövőről, hanem az, hogy olyan várakozásokat  keltenek, amelyeket nem képesek teljesíteni – írta a csúcstalálkozóról a liberális pozsonyi Sme.

A szlovák lap kommentátora, Peter Schutz, „Csapatépítés ebéddel” címet viselő írásában úgy vélekedik: az igazsághoz Donald Tusk állt a legközelebb, amikor azt mondta, annak leghatékonyabb része az ebéd volt.

A kommentátor szerint, a „siker propagandája” ellenére a találkozó pozitív eredménye csak az volt, hogy a „vezetők csapatépítéséről” nem  szivárogtak ki  a torzsalkodás hangjai, legalábbis addig, amíg –  s ez jól mutatja, hogy nem csak kelet-nyugati törésvonalak vannak – kiderült, hogy Matteo Renzi elutasította, hogy közös sajtótájékoztatón vegyen részt Angela Merkellel és Francois Hollande-dal.

A szlovák liberális lap egy másik cikkében azt írja: a csúcstalálkozó egyik pozitív hozadéka az volt, hogy betekintést engedett abba, miszerint a legkonstruktívabb európai politika a súrlódások elkerülése. A „Miért nem mutatott semmilyen utat a csúcs” című írás szerint nagyobb hozadéka lett volna annak a következtetésnek: nemzeti szinteken le kellene mondani annak állandó emlegetéséről,  hogy az unió minden rossz okozója, ugyanis ez alapvető oka annak, amiért a választóknak „kezd tele lenni a hócipője” az EU-val.

Forrás: MTI

Friss hírek