Putyin pártja háromnegyedes többséget szerzett a parlamantben

A kormányzó Egységes Oroszország párt a 450 fős Állami Dumában 140 mandátumot nyert a pártlistás és 203-at az egyéni körzetekben vasárnap megtartott választásokon a szavazatszámlálás véglegeshez közeli eredménye szerint, ami bő háromnegyedes többséget jelent a parlament alsóházában.

Ezt Ella Pamfilova, az orosz Központi Választási Bizottság elnöke jelentette be hétfő reggel, a szavazatok 93 százalékának összeszámlálása alapján. Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi állás szerint az Egységes Oroszországé lehet a szövetségi alsóház mandátumainak 76 százaléka, vagyis 343 mandátum.

Pamfilova szerint az eredmény a választási bizottság tagjai számára is meglepetés volt. Az Egységes Oroszország, amely öt évvel ezelőtt a szavazatok 49 százalékával a mandátumok 53 százalékát nyerte el, most a voksok 54,28 százalékát kapta pártlistán.

Az Oroszországi Föderáció Kommunista Pártja a listás szavazatok 13,45 százalékát szerezte meg és 7 önálló körzetben győzött, a duma második legnagyobb, 42 fős frakcióját alakíthatja meg. A harmadik hely a jobboldali populista liberális demokratáké, akik 13,24 százalékos támogatottsággal és öt egyéni győzelemmel 39 mandátumhoz jutott. A szocialista Igazságos Oroszország 6,17 százaléknyi szavazatot szerzett és hét egyéni győzelmet aratott, amivel 23 képviselői helyet tudhat magáénak.

Az eddig 238 mandátummal rendelkező Egységes Oroszország kivételével mindhárom másik parlamenti párt képviselete visszaesett. A kommunistáknak az előző összetételű dumában 92, a szocialistáknak (Igazságos Oroszország) 65, a liberális demokratáknak pedig 56 mandátumuk volt.

Az egyéni eredmények alapján a nacionalista Haza (Rogyina) pártnak és a Civil Platformnak is lesz egy-egy mandátuma, valamint egy függetlenként indult jelölt is bejutott a dumába.

A 14 országos listát állító párt közül 10 nemhogy a parlamenti bejutáshoz jutáshoz szükséges 5 százalékos határt nem lépte át, de az állami támogatáshoz szükséges 3 százalékosat sem.

A választási bizottság elnöke közölte, hogy a jelenlegi állás szerint választási csalások miatt három körzetben fogják megismételtetni a szavazást. Arra a felvetésre, hogy sokkal több helyről érkezett panasz, Pamfilova azt kérte, hogy a kifogásokat minél előbb és bizonyítékokkal alátámasztva nyújtsák be a választásfelügyelethez.

A választási részvétel csak 47,84 százalékos volt, szemben a 2011-es 60,2 százalékkal.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »