Fico: Londonnak nagyon fájni fog a Brexit

Az Európai Unió „nagyon fájdalmassá teszi London számára a Brexitet”, és gondja lesz arra is, hogy Nagy-Britannia rosszabbul éljen az unión kívül – mondta a szlovák miniszterelnök a Financial Timesnak.

A londoni gazdasági napilap online kiadásán hétfőn hajnalban megjelent interjúban Robert Fico – akinek hazája jelenleg az uniós tanács soros elnöke – kijelentette, az EU a Brexitet arra fogja felhasználni, hogy „bemutassa a közvéleménynek: most majd meglátjátok, miért fontos a bennmaradás az EU-ban. Ez lesz az EU álláspontja”. A szlovák kormányfő szerint igaz, hogy Nagy-Britannia az ötödik legnagyobb gazdaság a világon, de „így is nagyon fájdalmas lesz” számára a Brexit. Fico szerint „blöffölnek” azok a Brexit-párti brit politikusok, akik azt mondják, hogy „minden rendben lesz, minden fantasztikus lesz”.

Robert Fico a közép- és kelet-európai EU-tagországok „idegességéről és félelmeiről” szólt az uniós állampolgárok szabad mozgásának szabályozásáról elhangzott londoni követelésekkel kapcsolatban. Hozzátette: az ő legfőbb követelése a szlovák állampolgárokkal szembeni egyenlő bánásmód lesz annak fejében, hogy Nagy-Britannia a Brexit után is hozzáférhessen az EU egységes belső piacához. Hangsúlyozta, hogy ez nem csak az ő véleménye, így gondolja a lengyel miniszterelnök és mások is. „Nem engedhetjük meg, hogy az Egyesült Királyság másodosztályú állampolgárok csoportját hozza létre a keleti EU-munkavállalókból” – mondta. Ha sikerül elérni, hogy London ugyanolyan bánásmódban részesítse a keleti EU-térségből érkezett munkavállalókat, mint a briteket, „akkor a válás sikerrel jár, de ebben az esetben is az Egyesült Királyság számára lesz fájdalmasabb” – mondta a Financial Timesnak a szlovák kormányfő.

Theresa May brit miniszterelnök már több nyilatkozatában is hangoztatta, hogy várakozása szerint viszonossági alapon a Brexit után is biztosítható lesz a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok, illetve az uniós társállamokban letelepedett britek jogainak érvényesülése. May ugyanakkor többször kijelentette azt is, hogy a brit EU-tagságról tartott júniusi népszavazás – amelyen a választók többsége a kilépésre voksolt – megmutatta, hogy a britek nem akarják az EU-n belüli szabad mozgás elvének érvényesítését úgy, ahogy az eddig történt.

Korábban írtuk: Brexit: bejöhet a Morgan Stanley forgatókönyve

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »