Új elnököt választott a nagyobbik horvát kormánypárt

Andrej Plenkovicot választották meg vasárnap a kormányzó, konzervatív Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) új elnökének, miután Tomislav Karamarko korábbi elnök júniusban lemondott tisztségéről.

A HDZ mintegy 220 ezer tagja 19 óráig adhatta le voksát a rendkívüli pártelnöki választásokon.
A funkcióért egyedüliként indult Andrej Plenkovic vasárnap kijelentette: a választásokig már csak két hónap van, ezért gyorsan kell cselekedni, kollégáival mindent megtesz annak érdekében, hogy visszaszerezze a HDZ hitelességét, valamint a választók bizalmát. Hozzátette: arra készül, hogy megnyerje a szeptemberi előre hozott parlamenti választást, és ő legyen az új horvát miniszterelnök. Emellett kijelentette, hogy kész együttműködni a Híd Függetlenek Listájával.
A novemberi választások után a HDZ csak a Híd segítségével tudott kormányt alakítani, ám a két párt közötti különbségek vezettek a kormányfő elleni bizalmatlansági indítványhoz, illetve a kormány bukásához is. A kabinet bukása után a HDZ támogatottsága történelmi mélypontra süllyedt. Tomislav Karamarko azért mondott le, mert nem tudta biztosítani a parlamentben a kormányzáshoz szükséges többséget.

A HDZ-t 1989-ben Franjo Tudjman alapította, és 1999-es haláláig vezette. Tőle Ivo Sanader vette át a posztot, aki elnökké választásakor Jadranka Kosor miniszterelnöknek adta azt át, 2012-től pedig Tomislav Karamarko állt a párt élén. Andrej Plenkovic a HDZ ötödik elnöke.
A politikus 1970-ben született Zágrábban, a Zágrábi Egyetem Jogtudományi Karán szerzett diplomát, 1994-től a külügyminisztériumban dolgozott. 2011-ben lépett be a HDZ-be, 2011 és 2013 között a párt parlamenti képviselője, és európai parlamenti megfigyelője volt, 2013 óta európai parlamenti képviselő.

Amennyiben megnyeri a választásokat, és valóban ő lesz az új kormányfő, akkor brüsszeli posztjáról le kell mondania.

Forrás: MTI

Friss hírek