London nem adja fel vezető szerepét Európában

Elhagyjuk az Európai Uniót, de ez nem jelenti azt, hogy elhagyjuk Európát – fogalmazott Boris Johnson brit külügyminiszter Brüsszelben, az uniós külügyminiszterek tanácskozását megelőzően hétfőn.

A brit miniszter kijelentette: érvényt kell szerezni a polgárok akaratának és ki kell vezetni Nagy-Britanniát az Európai Unióból. Ugyanakkor London „nem fogja feladni vezető szerepét Európában” – hangsúlyozta Johnson. Nagy-Britannia úgy, ahogy a múltban is, szorosan együtt fog működni Európával a kilépési tárgyalások ideje alatt és azt követően is. A politikus önmérsékletre szólította fel a török kormányt a puccskísérletet követő rendezés ideje alatt.

Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője érkezéskor kijelentette, hogy Törökország jövője érdekében fontos, hogy egy véres puccskísérlet és mintegy 6000 letartóztatást eredményező „kegyetlen megtorlás” idején minden körülmények között megvédjék a jogállamiság intézményét. „A demokratikus és a jogalkotó intézményeket meg kell védeni” – tette hozzá.

Bert Koenders holland külügyminiszter szerint segíteni kell Törökországot a „gyógyulási folyamatban”. Meg kell előzni a szakadást, erősíteni kell a beruházásokat és meg kell védeni a jogállamiságot – fogalmazott.

Johannes Hahn, uniós bővítési biztos aggasztónak nevezte a török puccskísérletet követő bírói letartóztatásokat. „Éppen az az intézkedés volt ez, amelytől féltünk”- fogalmazott. Véleménye szerint az elbocsátási lista már készen volt, csak a megfelelő pillanatra várt a török vezetés.

Jean-Marc Ayrault francia külügyminiszter elítélte a katonai hatalomátvétel-kísérletet. „Arra kell ügyelni, hogy a török hatóságok nem vezessenek be olyan rendszert, amely visszafordítja az országot a demokrácia útján” – fogalmazott.

Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter szerint az Európai Unió fontos szerepet játszhat abban, hogy csillapítja a Törökországban uralkodó feszültséget és segítséget nyújthat az országnak abban, hogy a rend mihamarabb visszaálljon. „Nincs kétségem afelől, hogy demokrácia van Törökországban, de afelől sincs, hogy a jogállamiság veszélyben van” – fogalmazott a miniszter, a bírói elbocsátásokra utalva.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »