25 éves programot indít a műanyaghulladék felszámolására a brit kormány

A műanyaghulladék teljes felszámolását célzó, negyedszázadra szóló környezetvédelmi stratégiát hirdetett meg csütörtökön a brit kormány. A programot személyesen Theresa May miniszterelnök ismertette. A kormány az első lépések között adóintézkedésekkel és egyéb ösztönzőkkel az áruházakat igyekszik rávenni az eldobható, egyszer használatos műanyagok kiiktatására termékkínálatukból és a csomagolóeszközök közül.

Kötelezővé teszik minden angliai bolt számára 5 penny (mintegy 18 forint) felszámolását minden egyes új műanyag bevásárló zacskó után, és adószabályokkal ösztönzik, hogy az áruházak minél több terméket tegyenek ki a pultokra műanyag, illetve bármiféle csomagolás nélkül.

Az ötpennys díjat a 250-nél több alkalmazottat foglalkoztató nagy angliai szupermarketeknek már három éve kötelező felszámolniuk a műanyag zacskók után, de a brit kormány hamarosan minden boltra kiterjeszti ezt a kötelezettséget. A tapasztalatok kedvezőek: a statisztikák azt mutatják, hogy a díj bevezetése óta 83 százalékkal – 9 milliárd darabbal – kevesebb műanyag zacskó fogyott a nagyáruházakban.

A brit kormányfő szerint a tengerbe kerülő műanyaghulladékot többtucatnyi tengeri emlősféle és száznál több tengeri madárfajta elhullott egyedeiben találták meg. Hozzátette: becslések szerint a brit területi vizeken évente egymillió madár, több mint 100 ezer tengeri emlős, illetve teknős pusztul el a szervezetükbe kerülő vagy a nyakukra tekeredő műanyagok miatt, és a La Manche-csatornában kifogott halak egyharmadában találtak a halászok műanyagdarabokat.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »