Házelnökként térhet vissza a politika élvonalába Victor Ponta

Visszatérhet a politika élvonalába a bukaresti kormány éléről fél éve lemondott, korrupció miatt bíróság elé állított Victor Ponta, akit a képviselőház elnökének tenne meg a legnagyobb parlamenti frakcióval rendelkező Szociáldemokrata Párt (PSD).

A PSD nem feltétlenül azért akarja meneszteni Valeriu Zgonea jelenlegi házelnököt, hogy tisztséghez juttassa a párttagság soraiban nagy támogatásnak örvendő Pontát: a PSD-ben eddig ügyvezető elnöki tisztséget betöltő Zgoneának azért kell bűnhődnie, mert szembeszállt Liviu Dragnea pártelnökkel, és ami még nagyobb hiba volt, ezt a nyilvánosság előtt tette. Zgonea volt ugyanis a PSD egyetlen vezetője, aki a pártelnök lemondását szorgalmazta, miután két hete Dragneát jogerősen két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték választási csalásra való felbujtás és befolyással való üzérkedés miatt.

A PSD kizárta a pártból Zgoneát, és gyakorlatilag eldöntött tény, hogy a képviselőház éléről is elmozdítják. Arról viszont még nem született formális döntés, hogy ezt az alkalmat használják-e fel arra, hogy Victor Ponta visszatérjen a reflektorfénybe, alig fél évvel lemondása után.

A román sajtó tudni véli, hogy a kamerák előtt eljátszott szolidaritás és barátságos nyilatkozatok ellenére nem éppen felhőtlen a viszony a PSD korábbi és jelenlegi elnöke között. Ahogy a korrupcióellenes ügyészség (DNA) által megszorongatott Victor Ponta tavaly megpróbálta elkerülni, hogy – az akkor még ügyvezető – Dragnea szerezzen meg minden hatalmat a PSD-ben, úgy a most már pártelnök Dragnea is joggal tarthat attól, hogy Ponta visszatérése az ő pozícióit ássa alá.

A bírósági ítélete miatt kényes helyzetbe került Dragnea azonban nem akart Ponta támogatóival is ujjat húzni, és feltehetően megelégszik azzal, hogy a PSD felsorakozott mögötte, amikor a fejét követelő helyettesével, Zgoneával szemben lépett fel. Ponta ugyanis nem csak a pártban rendkívül népszerű: az országos közvélemény-kutatások azt jelzik, hogy a választók nem fordultak el tőle, sem a 2014-es elnökválasztási kudarca, sem korrupciós ügye miatt.

A legutóbbi felmérés szerint Ponta a PSD legnépszerűbb politikusa, akinek bizalmi indexe 23 százalékon áll. A volt kormányfő három százalékpontot javított is tavaly novemberhez képest, míg Liviu Dragnea négy pontot rontva a választók alig tíz százalékának bizalmát élvezi.

Míg Ponta mindig is kiváló szónoki képességekkel rendelkező, a kamerák előtt magabiztosan nyilatkozó, szellemesen rögtönző politikus volt, Dragnea a pártapparátussal kialakított szoros kapcsolata, szervezői erényei révén válhatott a választási kampányok nélkülözhetetlen koordinátorává.

Most, hogy az örökös háttéremberből végre pártja elnökévé lépett elő, Dragneának aligha érdeke a már félreállított Ponta visszatérése. Az ő szempontjából legfeljebb az szólhat Ponta házelnökké választása mellett, hogy így nem fog egy újabb potenciális riválisa megerősödni. A megbízatás rövid időre szól: egyrészt év végén parlamenti választások lesznek, másrészt nagyjából ugyanakkorra várható, hogy megszületik az alapfokú ítéletét Ponta korrupciós perében.

Ponta ügyének érdemi tárgyalása márciusban kezdődött a bukaresti legfelső bíróságon. Az úgynevezett Turceni-Rovinari perben a DNA többrendbeli okirat-hamisítás, pénzmosás és adócsalásban való bűnrészesség gyanújával emelt vádat az akkor még miniszterelnöki tisztségben lévő politikus ellen.

Ponta a jelek szerint nem fogja sokat kéretni magát, ha a PSD valóban őt jelölné a házelnöki tisztségre. Az alig 43 éves politikus, akinek másfél éve még mindenki azt jósolta, hogy Románia államfőjévé választják, nehezen vált meg a hatalomtól, és nyilván a későbbi visszatérés reményében vonult háttérbe. Erre utalt az is, hogy nem akkor mondott le a kormány éléről, amikor a bukaresti tudományegyetem megállapította, hogy doktori dolgozata plágium, sem akkor, amikor bűnvádi eljárás indult ellene, és akkor sem, amikor szeptemberben bíróság elé állította a korrupcióellenes ügyészség.

A politikus csak két hónappal a vádemelés után, egy bukaresti tűzvész miatt kirobbant tüntetéssorozat ürügyén, némiképp váratlanul mondott le a bukaresti kormány éléről. Szívesebben vállalta magára ugyanis olyasmiért a felelősséget, amit nem is rajta kértek számon, hogy áldozatként és nem megszégyenülve vonuljon háttérbe, nyitva hagyva a későbbi visszatérés lehetőségét.

Ponta szerdán bírálta a házelnöki tisztségéhez ragaszkodó, volt pártja döntését vitató Zgoneát. „Nem elég, hogy a kormány (Dacian Ciolos szakértői kabinetje) senkié, most egy olyan házelnökünk is lesz, akit senki sem támogat. Vannak (ügyvezető) polgármestereink, akiket senki sem választott meg, és van egy elnökünk, akiről senki sem tudja, miért választották meg. Ez már maga az abszurd” – állapította meg a volt miniszterelnök.

A jobboldali média hozzátette: hasonlóképpen abszurd lesz az is, ha Ponta, aki azért mondott le, hogy ne kormányfőként kényszerüljön a vádlottak padjára ülni, a házelnöki irodából, az ország harmadik legfontosabb közméltóságaként fog bírósági tárgyalásaira járni.

Kitekintő / MTI

Friss hírek