A hét mérlege: erőteljesen romló biztonsági helyzet Izraelben

A héten hirtelen és erőteljesen romlott a biztonsági helyzet a zsidó államban. Jeruzsálemben a Templom-hegyen kitört zavargások átterjedtek Izrael más területeire is. Az izraeli kormány vasárnap ülésezett a terjedő erőszak miatt.

Múlt hét elején zavargások törtek ki a palesztin felkelők és az izraeli rendőrség között a judaizmus számára is kiemelkedő fontosságú jeruzsálemi Templom-hegyen az al-Aksza mecsetnél, amely a iszlám vallás harmadik legszentebb helye. A Hamász palesztin terrorista szervezet a „düh napjára” szólított fel az al-Aksza mecsetnél. A palesztinokat felháborította, hogy az izraeli kormány azt tervezi, hogy lehetővé teszi a rendőrségnek, hogy tüzet nyisson a követ dobáló palesztinokra. A héten egy gépjármű vezetője azért halt meg Jeruzsálemben, mert palesztinok köveket dobáltak az elhaladó járművére.

Pénteken elszabadult a pokol a zsidó államban: két rakétatámadás érte Izraelt a Gázai-övezetből, az egyik egy buszt talált el, válaszul Izrael éjjel légitámadásokat hajtott végre a Hamász kiképzőtáboraival szemben Gázában. Kelet-Jeruzsálemben egy autóbuszt támadtak meg kövekkel és a buszt lángra is lobbantották. Összecsapások törtek ki a Ciszjordániában is, ahol a Nemzetközi Vörös Félhold humanitárius szervezet állítása szerint hét palesztin szenvedett égési sérüléseket. A jordán fővárosban, Ammánban ezrek tartottak szolidaritási menetet kiállva a palesztin ellenállás mellett.

Mindeközben a jeruzsálemi Templom-hegyen pénteken nyugalom uralkodott: az izraeli rendőrség ellenőrző pontokat hozott létre az al-Aksza mecset területe előtt és csak a negyven év feletti férfiakat engedte be a mecsetbe. A pénteki ima viszonylag békésen ért véget a Templom-hegyen, amelyet ötezer rendőr biztosított a helyszínen.

A feszültség múlt hét elején először Jeruzsálemben a Templom-hegyen növekedett meg hirtelen, mivel az izraeli kormány betiltott két muszlim csoportosulást, amelyek zsidó látogatókat támadtak meg a mecsetben. A palesztinok köveket és gyújtóbombákat dobáltak az izraeli rendőrökre, izraeli zászlót égettek Jeruzsálemben, a Hamász pedig tiltakozott Gázában. Kelet-Jeruzsálemben egy palesztin mérsékelten-súlyosan megsebesült lövések következtében, míg három izraeli rendőrt gyújtóbomba sebesített meg a Jabel Mukaber városrészben. Két palesztin tizenévest őrizetbe vettek, akiket azzal vádolnak, hogy köveket dobáltak a rendőrökre. További összecsapások törtek ki Abu Tor városrészben, ahol péntek délután álarcos fiatalok köveket dobáltak az izraeli rendőrökre, valamint a Kalandiya ellenőrző pontnál tömegoszlatásra került sor a szikladarabok dobálása miatt. A jeruzsálemi vasútra egy doboz festéket dobtak, de ott sérülés nem történt. Ezenkívül Molotov-koktélt dobtak az izraeli hadsereg jeruzsálemi bázisára csütörtök éjjel.

Gilad Erdan izraeli közbiztonsági miniszter pénteken meglátogatta a Nyugati Falat és a következőket nyilatkozta: „Több ezer rendőrt vetettek be a reggeli órák óta Jeruzsálemben a közbiztonság garantálása érdekében. A rendőri jelenlét érezhető, és minden tőlünk telhetőt megteszünk a nyugalom fenntartása végett. A rendőrség minden szükséges eszközt használni fog azokkal szemben, akik megzavarják a békét”. A Knesszet Biztonsági és Külügyi Bizottsága rendkívüli ülést tartott pénteken és felhatalmazta a hadsereget, hogy a súlyos mértékben romló jeruzsálemi biztonsági helyzet miatt hívja be a tapasztalt tartalékos határrendészeti állományt is a közrend mielőbbi helyreállítása érdekében.

Az izraeli kormány két minisztere benyújtott egy törvényjavaslatot, hogy a kiskorú kő- és gyújtóbomba dobálók szüleit felelősségre lehessen vonni, meg lehessen bírságolni gyermekük tettéért. Ez a jogi válasz az ilyen esetek óriási mértékben történt megnövekedésére, és így a bíróságok akkor is megbüntethetik a szülőket, ha a gyermeküket már elítélték. Így a szülők felelősséget vállalnának gyermekük cselekedetéért és az áldozatok kompenzációt kapnának.

Szombat délelőtt szirénák hallatszódtak a Gázai-övezethez közel eső izraeli területeken, de a rakéta végül nem érte el a zsidó állam területét. Szintén délelőtt köveket dobáltak elhaladó járművekre a Jeruzsálem és Gush Etzion közti úton, valamint tűz ütött ki az izraeli hadsereg egyik őrtornyában Binyaminnál Molotov-koktél találat miatt. Miközben az őrtoronynál kialakult tüzet oltani kezdték, köveket és gyújtóbombákat hajítottak az izraeli biztonsági erőkre, amelyek végül tömegoszlatást alkalmaztak.

A vasárnapi kormányülésen az izraeli kormány megtárgyalta a kiújult palesztin erőszak elleni fellépés lehetőségeit és azt a törvényjavaslatot is, miszerint az izraeli biztonsági erők használhatnak éles fegyvert, amikor emberéletek vannak veszélyben (kő- és Molotov-koktél dobálásának esete). Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök ismét hangsúlyozta, hogy a zsidó állam az ellenkező híresztelések ellenére nem törekszik a Templom-hegyet érintő status quo megváltoztatására, nem kívánja ellehetetleníteni a muszlimok imádkozását az al-Aksza mecsetben és nem törekszik a mecsetek elpusztítására.

Netanjahu ugyanakkor határozottan támogatja a palesztin erőszakkal szembeni kemény jogi és rendőri fellépést. Az izraeli miniszterelnök négy-öt év börtönre ítélné a kődobálókat, míg a gyújtóbombákkal való támadásért tíz év börtön járna. Amennyiben a Knesszet elfogadja ezeket a törvényjavaslatokat, akkor is hónapokba telik míg azok életbe léphetnek.

Bihari Anna

Friss hírek