Ciprasz örülhet, a Sziriza nyerte a görög választásokat

A vasárnap esti előrejelzések szerint Alekszisz Ciprasznak sikerült ismét megnyernie a görög választásokat, ebben az évben már másodjára. A Sziriza 35,5 százalékkal győzött, második helyen a konzervatív Új Demokrácia végzett. Ciprasz következő feladata a koalíciós társ keresése lesz.

A választás utáni exit poll szerint a radikális baloldali Sziriza 35,5 százalékkal megnyerte a vasárnapi görög parlamenti választásokat. Második helyen a konzervatív Új Demokrácia futott be, 28,1 százalékkal. Alekszisz Ciprasz pártja bár vesztett a januári választások óta népszerűségéből, azonban még így is a legnagyobb frakció maradt a görög parlamentben. Valószínűsíthetően 133-136 mandátumra számíthatnak, ez azonban kevés lesz az egyedüli kormányzáshoz, így Cipraszéknak koalíciós társ után kell nézniük.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung előrejelzése szerint a harmadik helyen a szélsőjobboldali Arany Hajnal végzett, a szavazatok 7,2 százalékát kapták. A Pánhellén Szocialista Mozgalom (PASZOK) 6,4 százalékkal a negyedik, míg a görög kommunisták (KKE) 5,5 százalékkal az ötödik helyen végeztek. Az eurózóna-tagságot támogató To Potami (A folyó) nevű liberális párt az esti előrejelzések szerint 3,9 százalékon áll.

Annyiban kellemesebb most a Sziriza és Alekszisz Ciprasz helyzete a januári választások utáni állapotokkhoz képest, hogy most nincs közvetlen veszélye egy esetleges görög kilépésnek az eurózónából. Ezt a harmadik görög mentőcsomag garantálja, a hitel további részleteihez azonban reformokra lesz szükég görög részről.

Kitekintő.hu

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »