Obama kitart az iráni megállapodás mellett

Csütörtökön már a harmadik szenátusi szavazást zárták le az amerikai-iráni nukleáris megállapodással kapcsolatban, amit ismételten a demokraták nyertek. A republikánus többség törvénymódosító javaslata feltételhez kötötte volna az Irán elleni szankciók enyhítését, de elbukott.

A törvényjavaslat módosításáról kétszer is szavaztak, míg az első körben 53-44 arányban, addig a másodikban 56-42 arányban utasította el azt a törvényhozás felsőháza, írta a Fox News. A módosítás szerint az Irán ellen alkalmazott szankciók (részleges embargó) enyhítése, valamint az ország anyagi támogatása csak akkor lenne lehetséges, ha az elismerné Izraelt államként, valamint szabadon engedné a jelenleg fogvatartott amerikai túszokat. A két állam közötti megállapodás törvénytervezetéről már harmadszor szavaztak az elmúlt héten, ám a törvényhozás eddig nem szavazta meg a végleges törvényt, amihez legalább 60 voks lenne szükséges.

A szenátusban kisebbségben levő demokraták vezetője, Harry Reid szerint „Ez a cinikus taktika nem más, mint a Szenátus idejének vesztegetése”. Szerinte a kérdés már el van döntve, a republikánusok mégis megpróbálják megakadályozni az egyezséget. Ezzel szemben a republikánus vezető, McConnell szenátor szerint az egyezmény ahelyett, hogy megfékezné Irán nukleáris erejét, éppen erősíteni fogja azt. John Kerry amerikai külügyminiszter szerint ez a megállapodás a világ legjobb reménye arra, hogy megakadályozzák, hogy Irán kezébe nukleáris fegyver kerüljön, írta az Aljazeera America.

Nagyon fontos szerepe van a vitában az AIPAC-nek (American Israel Public Affairs Committee), mivel Washinton legerősebb lobbicsoportja megosztottá vált a kérdésben. A szenátus demokrata zsidó képviselői készek támogatni Obama egyeményét, míg a Republikánus Pártban ülők és a lobbicsoport szenátuson kívüli tagjai ellenzik a megállapodást. Ennek következménye a republikánus törvénymódosítási javaslat, miszerint a megállapodás feltétele, hogy Irán elismeri Izrael államiságát. 

Az eredeti tervezet szerint az Egyesült Államok öt másik állammal együtt (Kína, Oroszország, Nagy-Britannia, Franciaország és Németország) felügyelné az iráni atomprogramot, valamint az ország ellen a BT (ENSZ Biztonsági Tanácsa) által foganatosított megszorításokat enyhítené. Ez lehetővé tenné a kapcsolatok újraértékelését Teheránnal, valamint biztosítaná az atomenergia civil felhasználását. A megállapodás felülvizsgálatára kapott 60 nap a hét végén lejár, de bizonyosan még egy szavazást tartanak a kérdésről. 

Makaró Bettina

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »