Elégedetlenséget szül Mrs. Obama reformja

A First Lady számos dicséretet és pozitív visszajelzést kapott, amiért 2010 februárjában elindította a Let’s Move! kampányt a gyermekkori elhízás ellen, ám azóta egyre több bírálat éri a programot.

A reform szükségessége nyilvánvaló: három amerikai gyermekből egy túlsúlyos vagy elhízott. Ezért a szövetségi törvényhozás az előző tanítási évben új szabályozást vezetett be a Nemzeti Iskolai Ebédprogramban (NSLP), melynek keretében körülbelül 32 millió amerikai gyermek étkezik. Az új, egészséges táplálkozást propagáló szabályozás megköveteli, hogy az ételek kevesebb sót, kalóriát és nátriumot tartalmazzanak, továbbá több friss terméket, zöldséget, gyümölcsöt és teljes kiőrlésű gabonából készült árut szolgáljanak fel. A program becsült költsége 3,2 milliárd dollár az első öt évben.

Egy év működés után azonban a szabályozást többen is túl szigorúnak találják. Az egyes tankerületek tapasztalatai eltérőek, de számos iskola szerint a menük túl korlátozóak, az előírt minőségű élelmiszerek pedig drágák a szűk költségvetéseknek. A sült krumplihoz, pizzához és üdítőkhöz szokott diákok részéről is sok a panasz. Az új étrendet sokan íztelennek és kevésbé táplálónak tartják, vagy a mennyiséget keveslik. Ráadásul a jelentések szerint a zöldségek és gyümölcsök nem ritkán egyenesen a szemetesekbe kerülnek a tányérokról.

Mindenesetre a résztvevő iskolák 80 százaléka a követelmények betartásáról számolt be, még ha nehézségek árán is. Az irányelvek követése azért lényeges, mert ennek hiányában az iskolák elesnének az étkeztetés szövetségi finanszírozásától. Az elhízás elleni kampány vezetője, Michelle Obama szerint a programból kilépett 524 iskola csupán csepp a tengerben, ahhoz a százezer intézményhez képest, mely részt vesz benne. A támogatók szerint a nehézségek ellenére a tapasztalatok biztatóak, és megvan a programban a potenciál, hogy egészségesebbé formálja a gyermekek étkezési szokásait.

A program sikere ugyanakkor nagyban függ a diákok szociális hátterétől: az NSLP révén főleg az alacsony jövedelmű családok gyermeki jutnak iskolai étkezéshez, főleg az afroamerikaiak és a spanyol ajkúak, akiknél nagyobb az elhízás kockázata. A szülők attitűdje, a konyhák felszereltsége, valamint a szakácsok kreativitása szintén döntő. A negatív visszajelzések hatására a Mezőgazdasági Minisztérium enyhített is néhány szabályon, ugyanakkor a törvényhozók eleve nem engedtek utat minden szigorításnak. A fagyasztott pizza például továbbra is szerepelhet a menükön, mert a paradicsom feltétet zöldségnek minősítették. Ugyanígy nem hagyták jóvá a keményítő tartalmú élelmiszerek (például a burgonya) mennyiségének korlátozását sem.

Jelenleg egy tipikus amerikai általános iskolai menü összeállítása a következő: teljes kiőrlésű lisztből készített sajtos pizza, fahéjas sült alma, sárgarépa rudacskák, alacsony zsírtartalmú öntettel kínált brokkoli és egyszázalékos tej. Jól hangzik, vagy nem?

Szakáli Máté

Friss hírek