Amerika gáncsolja a legújabb szövetséget?

A Csendes-óceáni Partnerség (TPP) tagállamainak háromnapos miniszteri szintű találkozója nem vitte előbbre a tágabb régió szabad kereskedelmét szolgálni hivatott szerveződés ügyét – jegyezte meg a Hszinhua kínai állami hírügynökség, főleg Washingtont okolva a kudarcért.

A kereskedelem liberalizálását célzó, „21. századi szabványt” képviselő partnerség tagjai, illetve tárgyaló államai 2010 óta csaknem húsz tárgyalási fordulót tartottak. A több mint 20 területet érintő szabadkereskedelmi tárgyalásokat többször, több helyről érte kritika, gyakran átláthatatlanságuk miatt.

A TPP-be Kínát évekig nem hívták meg, a jelek arra mutattak, hogy nem vennék szívesen a tárgyaló partnerek között. Mígnem tavaly novemberben Hillary Clinton akkori amerikai külügyminiszter egy szingapúri beszédében említést tett Pekingről, jelezvén, hogy nem látják akadályát Kína bekapcsolódásának.

Kínában először egy kereskedelmi minisztériumi szóvivő kérdésre adott válaszából idén májusban vált ismertté, hogy Peking elvben „vizsgálja a csatlakozás lehetőségeit”. Szakértők ugyanakkor kétségüket fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy Kína komolyan fontolóra vette a részvételét.

A bali találkozó kapcsán megjelent friss kommentár azt igyekezett hangsúlyozni, hogy az egyeztetéseken nem jutottak eredményre a résztvevők, az egyes tagországok által nagy hangon elővezetett esemény és a nagy várakozást keltő hírek ellenére „az összejövetel gyorsan ért véget, anélkül, hogy érdemi haladást értek volna el”.

A kiábrándító eredmény főleg a térségi kereskedelmi megállapodásban rejlő problémáknak tudható be, „köztük Washington dominanciára való törekvésének, a tagok közötti egyenlőtlenségnek” – fogalmaz az írás. Szerzője a tervezett megállapodás elmaradása okaként Barack Obama amerikai elnöknek az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) éves találkozójáról történő távolmaradását is megemlíti.

„Úgy néz ki, a TPP, amelyet széles körben az Obama-kormányzat új Ázsia-politikája fontos elemének tartanak, képtelen működni az Egyesült Államok vezetője nélkül” – jegyezte meg a Hszinhua, s úgy vélte: a térség feltörekvő, fejlődő országait még inkább elbizonytalanította Obama távolléte.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »