Draghi kiütötte az eurót

függetlenség napját ünnepelték az európai jegybankok: a várakozásoknak megfelelően a brit jegybank (BoE) nem változtatott az irányadó kamaton (0,50%). Az új jegybankelnök, Mark Carney viszont a hétvégi pletykáknak megfelelően útmutatót adott a befektetőknek: a külső tényezőkhöz kötött monetáris politika (forward guidance) kapcsán augusztusban lehet előrelépés, a piaci szereplők ebbe további lazítást vizionáltak, ezért jelentős gyengülés mutatkozott a GBP kurzusában.

Késő délután az EKB szinten tartotta az irányadó kamatot (0,50%), viszont a sajtótájékoztatón Mario Draghi elnök szakított a jegybank 14 éves hagyományaival. Míg korábban nem kívántak útmutatást adni a monetáris politika kapcsán, most tartósan laza monetáris politikára készítették fel a befektetőket. Emellett ismét napirendre került a kereskedelmi bankokra vonatkozó negatív betéti kamat, ezt azonban vélhetően csak egy piaci pánik esetén alkalmazná az EKB. A befektetők nem hittek a napok óta piacon keringő pletykáknak, ezérthidegzuhanyként érte a piacot a bejelentés – az euró jelentősen gyengült a délután, a részvénypiacok száguldottak és az európai kötvények árfolyama is megugrott (csökkentek a hozamok).

Kitekintő / Equilor

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »