Közös vasúttársaságot indít az orosz-kazah-belarusz Vámunió

Június 20-án a vámuniót alkotó Oroszország, Belarusz és Kazahsztán vasúttársaságainak vezetői aláírták a közös cég megalapításáról szóló egyezményt. Hamarosan egyszerűbb lehet a három ország közötti vasútközlekedés.

Június 20-án csütörtökön a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórum keretében az „Orosz Vasutak” (RZsD), a „Kazahsztáni Vasutak” („Kazahsztan Temir Zsoli”), valamint a „Belarusz Vasút” (BZsD) vezetői aláírták a közös konszern, az „Egyesült Közlekedési-Logisztikai Társaság” (OTLK) megalapításáról szóló egyezményt. Az eseményen jelen volt Vlagyimir Putyin, Oroszország, a vámunió legnagyobb tagjának elnöke is.

A közös konszern üzleti tervéről még április 10-11-én egyeztek meg a három tagország vasúttársaságainak képviselői. A tervezet szerint a közös infrastruktúra használatából eredően a nemzeti vasúttársaságok 1,6 milliárd dollár többletbevételre tesznek szert és a közös konszern kapitalizációja egyharmadával nő majd 2020-ig.

A számítások szerint 2020-ra 11,3 milliárd dollár plusz értéket teremt majd az Egységes Gazdasági Térség GDP-jének a közlekedési konszern.

Tóth I. Dávid

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »