Sepsiszentgyörgyön sült a Nemzet Kenyere

Malomkő nagyságú lett a Sepsiszentgyörgyön sült Nemzet Kenyere, mely a Diószegi Pékség kemencéjében készült el. A 130 kilogrammos kenyeret maga Diószegi László szállítja Magyarországra, augusztus 20-án ő képviseli majd Sepsiszentgyörgyöt, Háromszéket.

Péntek reggel vetették be a kemencébe és estére sült ki az óriás kenyér, melynek készítése bonyolult folyamat: a 174 kilós nyers tésztát, fémkerettel erősített, óriási, több mint 20 kilós péklapáttal vetették a téglakemencébe: a művelethez hat ember segítségére volt szükség. A kész kenyeret hasonlóan nehéz volt kiemelni a kemencéből, bár a készítőknek már nagy gyakorlata van a hatalmas kenyerek sütésében. Diószegi László, a pékség tulajdonosa elmondta: a korábban sütött 100 kilós kenyér méretre csupán fele a nemzeti ünnepre szánt pékárúnak.

A kenyér kiemelésénél jelen volt Sztakics Éva, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere és Tamás Sándor, Kovászna megye önkormányzatának elnöke is, hiszen a két önkormányzat immár második éve partnere a kezdeményezésnek. a megyei és a városi önkormányzat közösen képviselteti magát a szolnoki eseményen, ahol Szent István napján vágják fel a Nemzet Kenyerét.

„A kenyér nem csupán alapétel, hiszen szimbóluma számunkra egyértelmű: az életet jelképezi. A szolnokiak felkéréséhez szívesen csatlakoztunk, és úgy éreztük, hogy a vidékre jellemző, székely hagyományok szerint készült kenyeret kell küldenünk Magyarországra, nemzeti ünnepünkre. Ilyen módon Háromszék, Székelyföld és Erdély is szervesen jelen lesz a mindannyiunkat összekötő eseményen” – fogalmazott Tamás Sándor, a megyei önkormányzat elnöke.

A szolnokiakat képviselő Harcsa Béla elmondta: Sepsiszentgyörgyön és Szolnokon is ugyanabban az időben szentelik meg a kenyeret – véleménye szerint ezzel a gesztussal új ünnepet teremtett a két város.

Kitekintő / Székelyhon.ro

Friss hírek