Csökkent a német gazdaság növekedése

A német Statisztikai Hivatal jelentése szerint a második negyedévben csak 0,3 százalékkal növekedett a német gazdaság teljesítménye, szemben az első negyedévi fél százalékkal.

Április és június között 0,3 százalékkal emelkedett a bruttó hazai össztermék Németországban a Statisztikai Hivatal jelentése szerint – tudósít a Spiegel. Bár a hazai cégek kisebb mértékben fektettek be különböző technikai eszközökbe, s a közgazdászok is csak 0,2 százalékos növekedést vártak, a német termékek iránti nemzetközi keresletnek és a vásárlói kedvnek köszönhetően nőtt a német gazdaság teljesítménye.

Az első negyedévvel összehasonlítva látszik, hogy a válság az erős német gazdaságot sem hagyja érintetlenül, az év elején ugyanis fél százalékkal növekedett a termelés. Az EU országaihoz viszonyítva azonban még mindig előkelő helyen áll Németország. Olaszországban például 0,7, Belgiumban 0,6, Spanyolországban 0,4 százalékkal csökkent a gazdasági mutató, míg Franciaország gazdasága stagnált.

A német szakemberek további csökkenéssel számolnak, hiszen hiába erős az ország gazdasága, az eurózóna krízisétől és a világgazdaság gyenge teljesítményétől nem tudja magát függetleníteni. Christian Schulz, a Berenberg Bank közgazdásza szerint a döntő az, hogy sikerül-e az euró-válságot megfelelően kezelni. Ez esetben év végére a gyengébb nyár után gyors növekedést produkálhat az ország.

Cselényi Eszter

Friss hírek