Lehallgatták az ismert orosz bloggert

Alekszej Navalnij az irodájában elavult, lehallgatásra alkalmas rendszert talált – kamerát és poloskákat.

Alekszej Navalnij, az ismert orosz blogger lehallgató készülékeket és kamerát talált az irodájában – közölte a honlapján. A megtalált eszközöket videóra vette és közzétette az interneten, így alig egy órával a közzététel után már erről beszélt az egész orosz internet. 

A megfigyelésre és lehallgatásra alkalmas eszközöket Navalnij egyik munkatársa által vásárolt poloskakereső készülékkel találták meg, amit egy nyaralás során vásárolt, és csupán kíváncsiságból vitte be a munkahelyére. A poloskákat a padlót rögzítő szegélybe szerelték be.

Navalnij feljelentést tett, a hatóságok pedig azonnal visszautasították az őket ért vádakat. Az irodába egy tucat rendőr szállt ki, akik elszállították a kamerát és a lehallgató készülékeket, ténykedéseiket pedig szinte élőben követték a bloggerek.

Ahogyan a videón is látni lehet, elég elavult szerkezetekről van szó. Szakértők véleménye szerint elöregedett orosz eszközökről lehet beszélni, a mikrofon és a kamera is túl nagy és a vezetékek mennyisége is nem csupán kockázatot jelentene egy profi számára, hanem kínos is lenne, hiszen jelenleg sokkal kifinomultabb eszközöket használnak az információszerzésre.

Gerő Mária

Friss hírek