Csődhullámot hozott a lengyeleknek a foci EB

Lengyel építőipari cégek sora – köztük a piacvezető PBG S.A. is – fizetésképtelenséget jelentett a Lengyelország és Ukrajna közös rendezésében lebonyolított labdarúgó Európa Bajnokság befejezése óta eltelt hetekben az EURO-2012-höz kapcsolódó építőipari beruházások alulárazása, az alapanyagok ugrásszerű drágulása és a fizetési morál drasztikus megromlása miatt.

Az Atradius Hitelbiztosító legfrissebb iparági elemzése szerint a június 8. és július 1. között megrendezett bajnokság kezdőrúgása óta közel száz, az EB-hez kapcsolódó kiemelt beruházásokban résztvevő lengyel építőipari cég jelezte, hogy nem képes tartozásait kiegyenlíteni.

Az érintett vállalkozások között van a piac legnagyobb szereplője, a PBG S.A., csakúgy mint a szektorban meghatározó DSS S.A. és a Poldim S.A. is, amelyek csődje egyenként is dominóhatást indíthat el a piacon.

Az elemzés megállapítja: a csődhullám hátterében a kiélezett árverseny miatt kialakult rendkívül nyomott árszint és a késedelmes kifizetések állnak, valamint az, hogy a legtöbben nem számoltak az alapanyagárak ugrásszerű emelkedésével. Tavaly az aszfalt ára 42 százalékkal nőtt az előző évhez képeset, a gázolaj, az acél és a beton ára pedig közel 30 százalékkal emelkedett. A lengyel bankszektor pedig nem érdekelt a jellemzően nullszaldós vagy veszteséges építkezések finanszírozására kibocsátott vállalati kötvények refinanszírozásában.

„A hatalmas méretű megrendelések csábítása gyakran felülírja az észérveket: a vállalkozók úgy licitálnak egymás alá, hogy közben jelentős beruházásokat hajtanak végre. Ha ilyenkor a számlák ellenértéke későn, vagy egyáltalán nem folyik be, akkor a cégek, különösen a kis- és közepes vállalkozások, nagy bajban találhatják magukat” – mutat rá Vanek Balázs, az Atradius Hitelbiztosító országigazgatója.

A túlvállalások és a késedelmes pénzügyi teljesítések pusztító hatást gyakoroltak a már korábban is strukturális problémákkal küszködő lengyel építőiparra. Bár az elmúlt években is egyre romló tendenciát mutatott a szektor profitteljesítménye, 2010-ben még 3 százalékos és 2011-ben is 1,6 százalékos árbevétel arányos nyereségre számíthattak a piac szereplői. Ugyanakkor az idén márciusban átlagosan 6,2 százalékos veszteséget könyveltek el az infrastrukturális fejlesztésekben résztvevő vállalatok, és az első negyedévében az iparágban működő cégek mintegy fele veszteséges volt.

A sporteseményekhez kapcsolódó nagyberuházásokban résztvevő ír és kínai alvállalkozók, így például a China Overseas Engineering Group (COVEC), is csődvédelmet kértek.

MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »