Áttörés Szomáliában

Az Afrika Unió (AU) és a szomáliai átmeneti kormány (TFG) csapatai bevették a stratégiai fontosságú Afgoye városát. Ez komoly fegyvertény az al-Kaidával is szövetségben álló al-Shabaab elleni harcban.

Az Afrika Unió (AU) és a szomáliai átmeneti kormány (TFG) csapatai bevették a stratégiai fontosságú Afgoye városát. Ez komoly fegyvertény az al-Kaidával is szövetségben álló al-Shabaab elleni harcban. A múlt hét kedd óta tartó hadművelet nyomán sikerült humanitárius folyosót nyitni a menekültekkel zsúfolt területre – adta hírül az Al-Jazeera.

Az ellenállók rövid harc után megtörtek és a bozótosba menekültek, így a kormányerőknek sikerült a környező utakat és csomópontokat ellenőrzésük alá vonni. Jelentések szerint a szomáli tovább nyomultak a fővárostól 35 kilométerre északra fekvő Balad városa felé – ha sikerülne bevenni a vársoban található hidat, azzal sikerülne teljesen kiszorítani az al-Shabaab-ot a főváros környékéről.

Az afgoyei áttörés humanitárius okokból is rendkívül jelentős, a területen ugyanis 400 ezer menekült él, az ENSZ szerint ez a világ menekültekkel legzsúfoltabb területe. A folyosó megnyílásával végre eljuthatnak hozzájuk a segélyszervezetek munkatársai és a segélycsomagok is, mert az al-Shabaab eddig szigorúan tiltotta ezt. Ettől függetlenül az UNHCR jelentése szerint a harcok következtében már 6000 ember hagyta el a területet.

Eközben a szomszédos Etiópiában politikai megállapodást kötöttek Szomália vezetői az ország jövőjéről. A menetrend szerint június végéig létrejön és összeül a fővárosban az Alkotmányozó Nemzetgyűlés, mely július 10-éig elfogadja az új alkotmányt. Erre az alkotmányra esküszik majd fel 225 parlamenti képviselő, akiket a szomáli vének választottak. Majd a parlament augusztus 20-áig megválasztja az új államfőt. Ezek véghezviteléhez azonban szükség lesz az államhatalom megszilárdítására, mely csak az al-Shabaab visszaszorításával lehetséges.

Rabb Imre

Friss hírek