Az EU bekeményít a szomáliai kalózokkal szemben

Az Európai Unió brüsszeli külügyi értekezletén a szomáliai kalózokkal szembeni keményebb fellépés mellett döntöttek – adta hírül az Al Jazeera. Az Afrika szarvánál 2008 óta működő, Atalanta névre keresztelt katonai misszió mandátumát 2014-ig hosszabbították meg, és az eddigiekkel ellentétben nem csak tengeri műveletek lebonyolítására szorítkozhatnak az uniós hajók, hanem lehetőségük nyílik az esetleges part menti vagy szárazföldi célpontokkal szembeni támadásra is.

A döntéshez nagyban hozzájárulhatott az a tény, hogy az elmúlt 12 hónapban jelentősen csökkent az Indiai-óceánon és a Vörös-tengeren elkövetett kalózakciók száma, így a kereskedelmi hajók biztonságának szavatolása mellett az uniós katonai műveletek közvetlenül a kalózkodás felszámolására irányulhatnak, amelyre, elfogadva a komolyabb uniós részvételt, Szomália átmeneti kormánya is áldását adta.

Az EU arra vonatkozóan, hogy hol és milyen formában folytatódnak a misszió hadműveletei a régióban, nem szolgáltatott részletesebb információkat, sem arról, hogy mi is érthető pontosan a szomáliai felségvizekre és az ország partvidékére kiterjesztett művelet alatt. Uniós tisztviselők szerint arról van szó, hogy az Európából küldött hadihajók és helikopterek akár tüzet is nyithatnak a part mentén kikötött kalózhajókra vagy akár szárazföldi járműveikre is.

Az Atalanta katonai művelet keretében az Európai Unió öt hajót állomásoztat a térségben, mellette a NATO is rendelkezik hasonló flottával a kalóztevékenységek visszaszorítására. A NATO Óceáni Pajzs (Ocean Shield) elnevezésű műveletének idejét is 2014-ig terjesztették ki a napokban, és várhatóan sor kerülhet majd közös NATO és EU hadműveletekre is, bár az Óceáni Pajzs továbbra is csak tengeri akciókra rendelkezik mandátummal.

Meleg Veronika

Friss hírek

Érdemes drága kerti bútorra költeni? (x)

Amikor a kültér berendezéséről van szó, a fő szempont elsősorban az esztétikum és a kényelem. Pedig a kerti garnitúrák kiválasztása egyben jelentős pénzügyi döntés. Ha szem előtt tartjuk, hogy egy bútorszett hosszú éveken át szolgálja a családunkat, emellett növelheti ingatlanunk piaci értékét, jó úton járunk.

Read More »