Meggyilkoltak egy ruandai ellenzéki újságírót

Egy kampalai bárban meggyilkolták Charles Ingabiré ruandai újságírót, aki politikai menekültként élt és dolgozott Ugandában. A rendőrség letartóztatta a bár egyik pincérnőjét és egy biztonsági őrt az üggyel kapcsolatban, de a tettesre és annak motivációjára mindezidáig nem derült fény. Ingabiré az egyik legnagyobb kritikusa volt a ruandai elnök, Paul Kagame rezsimjének, ezért sokak szerint politikai leszámolásról lehet szó. Ruanda kormánya tagadja, hogy bármi köze lenne merénylethez, emellett elutasított minden olyan vádat is, amely szerint „vadásznának” a külföldön élő ellenzékiekre.

Az 1994-es népirtás óta a Paul Kagame által vezetett Ruanda a nyugati befektetők egyik kedvenc afrikai állama lett és valamelyest sikerült egymással kibékíteni a tuszi és a hutu népcsoportokat is. Emberi jogi szervezetek azonban egyre gyakrabban hívják fel a figyelmet arra, hogy Kagame rendszere kezd elnyomóvá válni, külön felhívták a figyelmet a tavalyi elnökválasztásra, ahol az elnök további hét évre szerzett mandátumot, valószínűleg csalással.

Tény, hogy az utóbbi években egyre több ruandai ellenzékinek kell elhagynia hazáját politikai okokból, azonban a száműzetés során sem érezhetik magukat teljes biztonságban. A brit rendőrség például májusban figyelmeztetett egy Angliában élő száműzöttet, hogy nagy valószínűséggel a ruandai titkosszolgálat merényletet tervez ellene. Az ellenzékiekkel való leszámolásra jó példa az ellenzéki vezető, Victoire Ingabiré pere, amelyről mi is beszámoltunk régebben.

Lukács Ádám Zsolt

Friss hírek

www.oxfordcorner.hu

Miért éri meg nyelvkönyvekre költeni? (x)

Bár az emberek pénzügyi helyzete manapság kevés úgymond felesleges dolog megvételét teszi lehetővé, mi mégis azt tanácsoljuk, hogy Gárdonyi Géza gondolatai lebegjenek a szemünk előtt: a könyvekre költött pénz elsőre úgy tűnik, ablakon kidobott pénz, holott pont olyanok, mint a vetőmag.

Read More »