Románia az európai modell?

Emil Boc miniszterelnök úgy nyilatkozott csütörtök este Craiován, hogy több „neves” uniós ország is elkezdte alkalmazni azokat a megszortó intézkedéseket, amelyeket az ő kormánya vezetett be.

A kormányfő azért érkezett Craiovára, hogy bemutassa programját, amellyel a Demokrata-Liberális Párt (PDL) elnöki tisztségét pályázza meg.

„A tény, hogy Románia kilábal a válságból, a tény, hogy 2011-ben gazdasági növekedésről számolhatunk be … azt bizonyítja, hogy azt tettük, amit kell. Ha megnézik az EU-ban, neves országok, hogy túléljék, ma azokat a költségvetés-megszorító intézkedéseket követik, amelyeket Románia vezetett be. Mi hamarabb léptünk, ezért 2011-re és 2012-re jobbak a kilátásaink” – jelentette ki el Emil Boc.

Ha nem vezették volna be ezeket az intézkedéseket, Románia fizetésképtelenné vált volna, és „bezárhattuk volna, és lakatot tehettünk volna Romániára” – mondta a kormányfő.

Hozzátette: ha kormányának nem sikerült volna stabilizálni az euró-lej árfolyamot, 1 euró értéke 4 lejről 8 lejre ugrott volna, ahogy az 1996-97-ben történt, és több százezren, akik valuta alapú hitelt vettek fel, tönkrementek volna.

A miniszterelnök Elena Udrea turisztikai miniszterrel, Anca Boagiu szállításügyi miniszterrel, Traian Igaş belügyminiszterrel, Mihai Stănişoară volt honvédelmi miniszterrel és Gheorghe Flutur volt agrárminiszterrel érkezett kampánya craiovai állomására.

Manna.ro

Friss hírek