A hideg vizes zuhany előnyei (x)

Sokan vélik úgy, hogy érdemes áttérni a hideg vízben zuhanyzásra. Vajon igazuk van? Tényleg le kell mondani a meleg fürdőkről? Cikkünkben utánajártunk a témának, igyekeztünk minden fontos információt összegyűjteni.

Természetesen van középút, nem kell semmiről sem lemondani, hiszen mindennek van előnye és hátránya is. A fürdőzéshez érdemes prémiumkategóriás masszázsmedencét beszerezni a Caldera Spas oldaláról.

A fürdés vagy a zuhanyzás-e a jó választás? Melyek az előnyök és a hátrányok?

Arról is szót kell ejteni, hogy a fürdés vagy a zuhanyzás-e a jó választás. A fürdéssel kapcsolatban a zuhanyzás előnye a gyorsaság és az energiatakarékosság. Jóval több vizet kell használni a kád feltöltéséhez, mint a zuhanyzáshoz. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy olykor nem érdemes megengedni magunknak némi luxust. A stresszes napok után érdemes lazítani egy kád meleg vízben. Megadni a módját, és használni fürdősót, illóolajokat vagy gyógynövényeket. A hangulat még kellemesebbé tehető illatgyertyákkal.

A hideg vizes fürdőnek is van jótékony hatása, mégpedig az izomlázzal és a gyulladással kapcsolatban hatásos. Természetesen a hideg vízben nem szabad 10 percnél többet tartózkodni. Fontos, hogy ne érje hidegsokk a szervezetet, a vizet fokozatosan kell lehűteni. Kerülni kell a szélsőséges megoldásokat még egészséges szervezet esetében is.

Fontos, hogy közvetlenül lefekvés előtt nem érdemes hideg zuhanyt venni

A hideg vizes zuhanynak is vannak előnyei, például hatásos az enyhébb izomláz esetén, továbbá csökkenti a stresszhormont. Mindemellett növeli az éberséget és a boldogságot, így a depresszió ellen is hatásos. A hideg zuhany a véráramlást felgyorsítja, amelynek köszönhetően erősödik az immunrendszer és javul a keringés. 

Mindemellett a bőrszárazság megszüntetésében is hatékony, illetve a haj is egészségesebb lesz tőle. Az ideális a 2-3 perces hideg zuhany, de már egy perc után is lehet számolni a jótékony hatásokkal. Fontos megemlíteni, hogy közvetlenül lefekvés előtt nem érdemes hideg zuhanyt venni az élénkítő hatása miatt.

Lefekvés előtt érdemes meleg zuhanyt venni a nyugtató hatása miatt

Természetesen a meleg víznek is vannak előnyei. Például enyhíti a feszültséget, nyugtató hatása van és segít ellazítani a merev izmokat. Továbbá fokozza a vérkeringést és a pulzusszámot növeli. Mindemellett erősíti a szívet, javítja az érfalak rugalmasságát, és csökkenti a vércukorszintet. Megfázás esetén is jótékony hatással van, hiszen a légutak tisztításában segít a gőz. Lefekvés előtt érdemes meleg zuhanyt venni a nyugtató hatása miatt, pihentetőbb lesz utána az alvás.

Azzal azonban fontos tisztában lenni, hogy a túl magas pulzusszám terhelő lehet a szervezetre, szóval óvatosan kell bánni a forró vízzel. A meleg víz hátránya, hogy szárítja a hajat és a bőrt. Fontos megemlíteni, hogy krónikus betegségek esetén nem szabad szélsőséges módszereket alkalmazni.

Fizetett tartalom (x)

Hozzászólások ()

Friss hírek