Ez csak egy apró fájdalom? Miért ne húzzuk sokáig a fogorvosi vizsgálatot? (x)

Mai rohanó világunkban egyre kevesebb időt szánunk az alapos szájápolásra, miközben egyre több magas cukortartalmú, feldolgozott élelmiszert fogyasztunk. Éppen ezért a fogszuvasodás, az ínybetegségek és hasonló kondíciók már jó ideje népbetegségnek számítanak. Eközben ráadásul kevesen érzik szükségét, hogy évente legalább egyszer részt vegyenek fogászati szűrésen, hogy a fájdalmas tüneteket megelőzzék, és minél kevesebb beavatkozással megőrizzék fogaik egészségét.

A legfontosabb, hogy rendszeresen, ideális esetben félévente egyszer, ellenőriztessük fogaink állapotát. Rendkívül lényeges ugyanis, hogy a fogorvos időben feltárja a lehetséges problémákat, hogy minimális beavatkozással fordíthassa vissza az esetleges negatív folyamatokat.

Miért fontos a rendszeres fogászati szűrővizsgálat?

A fogászati vizsgálatok által lehetőség nyílik a kialakult betegségek korai kezelésére, növelve ezzel a gyógyulás gyorsaságát. A rendszeres fogászati vizsgálat csökkenti a hirtelen fellépő tünetek kialakulásának kockázatát is – mint például a fogfájás, fogfájdalom –, amely esetében legtöbbször azonnali beavatkozásra, fájdalomcsillapításra van szükség.

A későn felfedezett, előrehaladott állapotban lévő betegségek kezelése sokkal összetettebb és hosszadalmasabb, mint az időben felfedezett problémáké. Fontos tehát észben tartanunk, hogy egy kezeletlen fogbetegség súlyos szövődményekkel és akár maradandó károsodással is járhat.

Annak érdekében, hogy ne rettegve induljunk fogorvoshoz, jó, ha megtaláljuk a számunkra legmegfelelőbb szakembert, akiben megbízunk, és akiről biztosan tudjuk, hogy a legprofesszionálisabb kezelést alkalmazza esetünkben.

Leggyakoribb kifogásaink a fogorvosi látogatás ellen

Ha a mi fejünk is az alábbi kifogásokkal van tele, gondoljunk csak arra: más is így van ezzel. Éppen ezért ezek nem lehetnek indokok a rendszeres fogorvosi vizsgálat kerülése mellett.

Olyan régen jártunk már a rendelőben, hogy szégyelljük magunkat

Sokszor a fejünkben sokkal nagyobb a félelem, mint az indokolt lenne. A rendelőben ugyanis általában mindenkinek örülnek, aki akár hosszú idő után is ráveszi magát egy kontrollvizsgálatra, hiszen utána megint hosszabb ideig rendben lesznek a fogai.  

A kezelés biztosan rendkívüli, elviselhetetlen fájdalommal jár majd

A modern érzéstelenítők mellett a kezelések már szinte egyáltalán nem számítanak fájdalmasnak. Annak érdekében, hogy minél kevesebb kellemetlenséget tapasztaljunk, érdemes időben elmenni a szűrővizsgálatokra, hiszen egy fájdalmas, lüktető, erős gyulladásban lévő fog kezelése több kellemetlenséggel, akár fájdalommal is járhat.

Hogy bírja majd a pénztárcánk? 

Ez a kérdés csupán akkor nyer létjogosultságot, ha egyáltalán nem veszünk részt rendszeresen fogászati szűrővizsgálatokon. Ha csak és kizárólag akkor fordulunk fogorvoshoz, amikor már például elviselhetetlen fogfájás kínoz, a kezelések összetettsége és hossza eredményezhet magasabb árakat. Ezt is egyszerűen ki lehet védeni a rendszeres szűrővizsgálatokkal. 

Tényleg örökletesek a rossz fogak?

Rengeteg páciens első mondatai között szerepel a „felmentés”: „Nekem azért rosszak a fogaim, mert ilyen géneket örököltem”. Természetesen léteznek örökletes fogbetegségek, viszont a legtöbb fogászati probléma hátterében a nem megfelelő szájhigiénia, szájápolási rutin áll. Mindenki a saját fogainak épségéért felelős. Ami örökletes tulajdonság lehet, az a szuvasodás elleni védekezőképesség. Még a legjobb örökletes tulajdonságok is tehetetlenek a rossz fogápolási szokásokkal szemben.

Most már láthatjuk: ha fogászati ​​problémákkal küzdünk vagy esetleg csupán rutinellenőrzése van szükségünk, szerencsés, ha nem tologatjuk a végtelenségig a fogorvosnál tett látogatás időpontját.

Fizetett tartalom (x)

Hozzászólások ()

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »