Az USA lassan pótolhatatlan munkaerőhiányban szenved

Az elmúlt két év maradandó károkat okozott az amerikai munkaerőpiacon: a világjárvány rendesen felborította a munkaerőpiac dinamikáját, ráadásul az oltási kötelezettség előírása várhatóan csak tovább rontja a helyzetet.

Az elbocsátások szintje egyre inkább normalizálódik, ellentétben a munkaerőpiac más aspektusaival. A gyermekgondozási létesítmények hiánya, a koronavírus-fertőzéstől való félelmek, az előrehozott nyugdíjazások, a pályamódosítások és a lakosság elöregedése azt eredményezi, hogy egyre kevesebben akarnak visszatérni a munkaerőpiacra, emiatt pedig égető munkaerőhiány alakult ki.

A probléma része, hogy augusztusban rekordszámú, 4,3 millió ember mondott fel. A hónap végén 10,4 millió nyitott álláshelyet tartottak nyilván az Egyesült Államokban, míg szeptemberben a hivatalosan munkanélküliként bejegyzett emberek száma nagyjából 7,7 millió volt.

Hogy csak egy példát említsünk azon munkáltatók sorából, akik nem találnak munkaerőt: a Starwood Capital alapítója, Barry Sternlicht a közelmúltban a CNBC-nek elmondta, hogy egyik New York-i szállodája 40 állás betöltésével küzd. A gond pedig nem az, hogy ne tudnák megfizetni őket, hanem az, hogy az emberek egyszerűen nem akarják elhagyni otthonaikat.

Ennek részben az az oka, hogy a dolgozók válogatósabbak lettek. A másik dolog, amit fontos megjegyezni, hogy augusztusban az emberi interakcióktól függő iparágakban volt a legnagyobb a veszteség: a szálloda- és vendéglátóiparban közel 900 ezren hagyták ott az állásukat, további 1,3 millióan pedig ezt megelőzően a kiskereskedelemben, valamint az egészségügyi és szociális ágazatban dolgoztak.

Természetesen maga a Covid-19 és az ehhez köthető halálesetek is drámai módon megváltoztatták a foglalkoztatási képet; az Officer Down Memorial Page szerint az elmúlt két évben bekövetkezett rendőri halálesetek körülbelül 65%-a vírushoz köthető.

Ha a fentiekhez hozzáadjuk, hogy 2020-ban több mint 93 000 ember halt meg kábítószer-túladagolásban, ami rekord, és csaknem 30%-os növekedés 2019-hez képest, a fegyveres erőszakkal kapcsolatos halálesetek száma 11%-kal, csaknem 44 000-re nőtt tavaly, illetve a vártnál 2 millióval többen vonultak nyugdíjba, akkor megkapjuk, hogy ez a civil munkaerő körülbelül 5%-át teszi ki, ami rengeteg.

És bár a vállalkozások egyre többet fizetnek, hogy vonzzák a munkavállalókat – az átlagos órabérek 7%-kal emelkedtek 2020 márciusa óta -, félő, hogy a munkaerőhiányt tovább növeli a szövetségi kormányzat rendelete, amellyel kötelezővé teszi a védőoltás felvételét a szövetségi alkalmazottak és a több mint 100 főt foglalkoztató cégek dolgozói számára. A Challenger, Gray & Christmas munkaközvetítő és fejvadász cég adatai szerint októberben az amerikai munkaadók 22 822 munkavállalót bocsátottak el, ami 27,5 százalékkal haladja meg az előző havit. Az elbocsátottak 22 százalékánál az volt az indok, hogy nem voltak hajlandóak beoltatni magukat.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Reuters / MTI / Kitekintő
Szemlézte: Majoros Anna

Friss hírek