A kínai tömegtermelés miatt aggódik az amerikai kormány

A kínai elektromos járművek és napelemek túlzott gyártási kapacitásának visszaszorítása is szóba került Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter és Li Csiang kínai miniszterelnök vasárnapi, Pekingben tartott egyeztetésén, melyen Yellen a két ország közötti párbeszéd fontosságát hangsúlyozta.

„Bár van még tennivalónk, úgy vélem, hogy az elmúlt évben stabilabb alapokra helyeztük a kétoldalú kapcsolatainkat” – szögezte le az amerikai tárcavezető, aki egyúttal a kínai gyárak túlzott kapacitásának visszaszorítása mellett szállt síkra.

Pénteken és szombaton Yellen Kuangcsouban találkozott Ho Li-feng kínai miniszterelnök-helyettessel is, ahol a két fél megállapodott abban, hogy párbeszédet kezdeményeznek a kiegyensúlyozott gazdasági növekedésről, valamint fórumot indítanak a pénzmosás elleni erőfeszítésekkel kapcsolatos együttműködésről a két ország pénzügyi rendszereiben.

„A megbeszélések megkönnyítik a makrogazdasági egyensúlytalanságokról szóló vitát, beleértve a túlkapacitással való kapcsolatukat. Szándékomban áll kihasználni a lehetőséget, hogy az amerikai munkavállalók és cégek számára egyenlő versenyfeltételek mellett foglaljak állást” – mondta Yellen a megbeszélések befejezése után kiadott nyilatkozatában.

A látogatás előtt Yellen azt közölte, igyekszik meggyőzni a kínai tisztségviselőket az elektromos járművek, napelemek és más tiszta energiát hasznosító technológiák túlzott termelési kapacitásának visszaszorításáról, mert szerinte ez a túlzott kapacitás veszélyezteti az amerikai és más országok konkurens cégeit.

Az aggodalom nem alaptalan, a kínai tömegtermelés következményeként a napelem panelek árai történelmi mélypontra kerültek, ennek köszönhetően pedig Hollandiában és Németországban elkezdték kerítésként használni a napelemeket.

Az elmúlt időszakban több amerikai törvényhozó is kérte a Biden-kormányzatot, hogy emelje meg a kínai elektromos autókra kivetett vámot és adókat az amerikai gyártók védelme érdekében. Az EU is magasabb vámok kivetését fontolgatja a Kínából imortált autókra, ezt azonban a kínai cégek helyi, európai  gyártóüzemek telepítésével igyekeznek már előre kivédeni.

Peking szintén komoly aggodalmát fejezte ki az amerikai fél Kínával szembeni gazdasági és kereskedelmi korlátozásaival kapcsolatban, és a tárgyalások során választ adott a termelési kapacitás miatti aggodalmakra – áll a kínai Hszinhua állami hírügynökség közleményében, melyben azt vetették Yellen szemére, hogy a „kínai túlkapacitással kapcsolatos aggodalom csak ürügy az amerikai vállalatok védelmét szolgáló protekcionista politikához”.

Hozzátették: a kínai elektromos energiával kapcsolatos iparágak elnyomása nem segíti az Egyesült Államokat a saját iparágainak fejlesztésében, és remélik, hogy Yellen látogatása alatt több előrelépés történik az együttműködéseket gátló akadályok lebontása érdekében.

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

Érdemes drága kerti bútorra költeni? (x)

Amikor a kültér berendezéséről van szó, a fő szempont elsősorban az esztétikum és a kényelem. Pedig a kerti garnitúrák kiválasztása egyben jelentős pénzügyi döntés. Ha szem előtt tartjuk, hogy egy bútorszett hosszú éveken át szolgálja a családunkat, emellett növelheti ingatlanunk piaci értékét, jó úton járunk.

Read More »