17 év után kamatot emelt a japán jegybank

A japán jegybank, a Bank of Japan (BoJ) mínusz 0,10 százalékról 0,00 százalékra emelte az irányadó kamatot keddi monetáris politikai ülésén, ezzel a negatív kamatláb nyolc éve tartó periódusának vetett  véget. A mostani volt az első japán kamatemelés 2007 óta.

Az infláció több mint egy éve meghaladta a központi bank 2 százalékos célját, miközben az ország legnagyobb vállalatai több mint három évtizede a legnagyobb, 5,28 százalékos fizetésemelésben állapodtak meg.

A jegybank bejelentette egyúttal, hogy befejezi a 10 éves államkötvények hozamgörbéjének szabályozását, illetve leállítja az ETF-ek (Exchange Traded Fund – tőzsdén jegyzett befektetési alap) és a japán ingatlanbefektetési alapok (J-REITS) vásárlását. Emellett fokozatosan csökkenteni fogja a vállalati kötvények vásárlásának az ütemét és körülbelül egy év alatt teljesen ki is futtatja a programot.

Közleményében a BoJ egyúttal bejelentette azt is, hogy a hosszú távú kamatok gyors emelkedése esetén sürgős válaszlépéseket fog tenni, például növelni fogja a japán államkötvény-vásárlások mennyiségét.

A tőzsdeindexek erősödtek, a Nikkei 225 index 0,66 százalékos, a Topix 0,97 százalékos emelkedéssel fejezte be a keddi kereskedést. A dollárral szemben a jen 0,7 százalékkal, 150,29-re gyengült – jelezve, hogy a piacok a küszöbön álló monetáris politikai irányváltásról hetek óta tett utalások és médiajelentések alapján már beárazták a fordulatot.

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »