17 év után kamatot emelt a japán jegybank

A japán jegybank, a Bank of Japan (BoJ) mínusz 0,10 százalékról 0,00 százalékra emelte az irányadó kamatot keddi monetáris politikai ülésén, ezzel a negatív kamatláb nyolc éve tartó periódusának vetett  véget. A mostani volt az első japán kamatemelés 2007 óta.

Az infláció több mint egy éve meghaladta a központi bank 2 százalékos célját, miközben az ország legnagyobb vállalatai több mint három évtizede a legnagyobb, 5,28 százalékos fizetésemelésben állapodtak meg.

A jegybank bejelentette egyúttal, hogy befejezi a 10 éves államkötvények hozamgörbéjének szabályozását, illetve leállítja az ETF-ek (Exchange Traded Fund – tőzsdén jegyzett befektetési alap) és a japán ingatlanbefektetési alapok (J-REITS) vásárlását. Emellett fokozatosan csökkenteni fogja a vállalati kötvények vásárlásának az ütemét és körülbelül egy év alatt teljesen ki is futtatja a programot.

Közleményében a BoJ egyúttal bejelentette azt is, hogy a hosszú távú kamatok gyors emelkedése esetén sürgős válaszlépéseket fog tenni, például növelni fogja a japán államkötvény-vásárlások mennyiségét.

A tőzsdeindexek erősödtek, a Nikkei 225 index 0,66 százalékos, a Topix 0,97 százalékos emelkedéssel fejezte be a keddi kereskedést. A dollárral szemben a jen 0,7 százalékkal, 150,29-re gyengült – jelezve, hogy a piacok a küszöbön álló monetáris politikai irányváltásról hetek óta tett utalások és médiajelentések alapján már beárazták a fordulatot.

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »