Így lehet kíméletesen védekezni a növényeket támadó kártevő atkákkal szemben (x)

Azok, akik szeretnék, ha bőséges, egészséges termésük lenne, számos kihívással kell, hogy szembenézzenek. Még egy kiskertben is komoly bosszúságot tudnak okozni többek között a kártevő atkák.

Egyre többen szeretnék megóvni a veteményeskertjüket, gyümölcsfáikat rovar- és atkaölőszerek használata nélkül. A jó hír hogy erre van lehetőség! A Csodakertész Barna Faiskola rovarok elleni készítményei között lehet találni ragadozó atka csomagot, e lények ugyanis természetes ellenségei a kártevő atkáknak.

A kártevő atkák felismerése

A kártevő atkák felismerése szerencsére meglehetősen egyszerű. A kártékony munkájukat a levelek fonákján végzik, ott szívogatják őket. Ha nagyon elszaporodnak, akkor gátolni kezdik a növény levélfejlődését.

A szívogatásaik helyén sárgászöld színű foltokat lehet megfigyelni. A levelek deformálódása meglehetősen feltűnő, melynek következtében rossz ütemben fejlődnek a hajtások is.

Ezért olyan veszélyesek a kártevő atkák

A szőlővirágzatok például kicsik maradnak, rosszabb esetben pedig le is száradhatnak a kártevő atkák munkásságának eredményeként. Sőt, még akár a teljes növény is kipusztulhat annak következtében, hogy minden évben egyre gyengébb vesszők nőnek, amelyek nem lesznek képesek ellenállni a fagyoknak.

Létezik takácsatka, piros gyümölcsfa-takácsatka, almatermésűek levélatkája, szőlő-levélatka és szőlő-gubacsatka is. Ezek nagyon gyorsan szaporodnak, és kifejlett formában sajnos áttelelnek a rügyekben, méghozzá csoportosan. Amint megindul a nedvkeringés tavasszal a növényekben, a duzzadó rügyeket, majd a hajtásokat, leveleket veszik célba.

Természetes ellenséggel hatékonyan lehet védekezni ellenük

Amennyiben kellő számban vannak jelen ragadozó atkák a kertünkben, akkor felülkerekedhetnek a kártevő atkákon. A ragadozó atkák elszaporodásáért azonban mi magunk is tehetünk a fent említett csomag megvásárlásával és felhasználásával.

Lényeges, hogy a ragadozó atkák fennmaradásához létre kell hozni fajgazdag virágos szigeteket a kertünkben. Egy vadvirágos rét kialakítása tökéletes megoldást jelent erre a problémára. Így megfelelő mennyiségű virágpor és gombaspóra fog a ragadozó atkák fennmaradásához rendelkezésre állni, így akkor sem fognak kipusztulni, ha éppen a kártevő atkák száma alacsony szintre süllyed.

A ragadozó atkák nagyon agresszívak. A nőstény naponta nyolc kifejlett takácsatkát pusztít el, vagy 320 kifejlett levélatkát. Élete során 450 takácsatkával és 18 ezer levélatkával képes elbánni.

A ragadozó atkák telepítése

A ragadozó atka csomagokat posztócsíkokba gyűjtik, és hibernált állapotban tárolják, szállítják őket. Már 10 Celsius fok alatt inaktívak, így ez nem egy túlságosan bonyolult folyamat. Lényegében a téli hónapokban bármikor sort lehet keríteni az áttelepítésükre, a csomagokat jégakkuval küldik.

Ahogy tavasszal megemelkedik a hőmérséklet, előbújnak a ragadozó atkák, majd meg is kezdik áldásos tevékenységüket, azaz táplálkozni kezdenek, és peterakáshoz fognak.

Fizetett tartalom (x)

Hozzászólások ()

Friss hírek