4% alá csökkent a maginfláció Németországban

Az élelmiszerár-emelkedés lassuló ütemének és az energiaárak csökkenésének köszönhetően novemberben két és fél éves mélypontra csökkent az infláció Németországban a szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis pénteki jelentése szerint.    

Novemberben a Destatis végleges kalkulációja alapján az előzetes adattal megegyező, 3,2% lett az éves áremelkedés, alacsonyabb az októberi 3,8 százaléknál. Novemberben az infláció már az ötödik egymást követő hónapban csökkent, és az elért szint 2021 júniusa óta a legalacsonyabb lett Németországban.

Ruth Brand, a Szövetségi Statisztikai Hivatal elnöke az adatokat kommentálva megjegyezte, hogy 2023 októberében és novemberében különösen sok energiatermék lett olcsóbb, mint egy évvel korábban volt. Az éves élelmiszerár-infláció szintén tovább enyhült, de még mindig jelentősen meghaladja az általános inflációt.

Novemberben az energiatermékek ára 4,5 százalékkal maradt alatta az egy évvel korábbinak az októberi 3,2 százalékos éves csökkenés után. Az energiaárak október óta a bázishatás miatt csökkennek. Az üzemanyagárak éves csökkenése novemberben 6,9 százalék volt, a háztartási energia 2,7 százalékkal lett olcsóbb. A könnyű fűtőolaj ára 19,4 százalékkal, a földgázé 18,3 százalékkal csökkent. A villamos energia ára viszont tovább emelkedett, novemberben 1,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Az élelmiszerárak 5,5 százalékkal emelkedtek novemberben az előző év azonos hónapjához képest. Az élelmiszerárak emelkedésének üteme lassul, októberben 6,1 százalék, szeptemberben 7,5 százalék, augusztusban még 9,0 százalék volt. A novemberinél kisebb mértékben legutóbb 2022 februárjában emelkedtek az élelmiszerárak, 5,4 százalékkal.

Novemberben a fogyasztói árak energiaárak nélkül 4,0 százalékkal, élelmiszerek és energiaárak nélkül pedig 3,8 százalékkal emelkedtek. Az élelmiszerek és energia nélkül számított fogyasztói árindex – azaz a maginfláció – novemberben 2022 augusztusa óta először csökkent a 4% -os szint alá.

Az előző havihoz képest a fogyasztói árak 0,4 százalékkal csökkentek novemberben, szintén az előzetes adattal megegyező mértékben az októberi stagnálás után.

Az energiaárak összességében jelentősen, 4,5 százalékkal csökkentek novemberben az előző hónaphoz képest. A földgáz 3,0 százalékkal, a könnyű fűtőolaj 2,9 százalékkal lett olcsóbb. Az üzemanyagárak 2,6 százalékkal csökkentek. Ezzel szemben az élelmiszerárak összességében 0,6 százalékkal emelkedtek az előző hónaphoz képest. Különösen a zöldségek drágultak, egy hónap alatt 4,1 százalékkal.

Forrás: MTI / Destatis

Hozzászólások ()

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »