Orosz kőolaj szállítása miatt kapott szankciókat két hajózási vállalat

Az amerikai kormány szankciókkal sújtott két közel-keleti hajózási vállalkozást, amiért részt vettek a nemzetközi ársapka felett értékesített orosz kőolaj szállításában – közölte csütörtökön a pénzügyminisztérium Washingtonban.

A bejelentés szerint az Egyesült Arab Emírségekben és Törökországban bejegyzett vállalkozásokról van szó, amelyeknek a büntetőintézkedés hatálya alatt megtiltották, hogy amerikai vállalkozások szolgáltatásait igénybe vegyék, illetve amerikai vállalkozásokkal, pénzintézetekkel bármilyen üzleti kapcsolatot létesítsenek.

Az intézkedés egyik érintettje az Egyesült Arab Emírségekben bejegyzett Lumber Marine vállalat, melynek hajója egy oroszországi kikötőből szállított hordónként 75 dollár feletti értékesített kőolajat. A másik érintett cég a törökországi Ice Pearl Navigation, melynek egy hajója hordónként 80 dollárért eladott orosz kőolajat szállított – áll az amerikai kormányzati közleményben.

Az Egyesült Államok az Európai Unióval és több nyugati országgal közösen tavaly hozott döntést hordónként 60 dolláros ársapkáról az orosz kőolajra vonatkozóan, hogy korlátozzák Oroszország bevételeit, amelyekből az Ukrajna ellen indított háborút finanszírozhatja.

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek