Ideiglenesen visszaállították az ellenőrzést a szlovák-magyar határon is

Több tucat illegális bevándorlót fogtak el a cseh határőrök szerdán a szlovák határon, alig néhány órával azután, hogy Prága éjfélkor tíz napra visszaállította a határellenőrzéseket – közölte a cseh idegenrendőszet az X közösségi platformon. Az illegális migráció megfékezése érdekében Szlovákia csütörtöktől ideiglenesen visszaállítja a határellenőrzéseket a magyar határon is.

„Röviddel az intézkedés bevezetése után az észak-morvaországi Sance határátkelőn egy kisbuszban 19 migránst találtunk, 16 férfit és három gyermeket. A sofőr elmenekült, még keressük” – olvasható a Morva-sziléziai rendőrség közleményében.

Dél-Morvaországban röviddel éjfél előtt a D2-es autópályán egy külföldi kisbuszt ellenőrzött a rendőrség, amelyben 20 szíriai állampolgárt találtak. Az autó vezetőjét őrrizetbe vették, a szíreket pedig visszaküldik Szlovákiába – közölte a rendőrség.

Szerda reggel szintén Dél-Morvaországban a zöld határon négy szíriaival találkoztak rendőrök, míg 13 szír állampolgár önként jelentkezett a Hustopece településen lévő rendőrállomáson – jelentették a hatóságok. A rendőrök és a vámosok éjféltől kezdve szúrópróbaszerűen ellenőrzik a határon a kiválasztott autókat, illetve járőröznek a nemzetközi vonatokon. Zlínben két, Csehországba utazó szíriai állampolgárt találtak a vonaton érvényes papírok nélkül, akiket visszafordítottak Szlovákiába – írja a CTK hírügynökség.

Csehország kedd 24 órától tíz napra visszaállította a cseh-szlovák határ ellenőrzését az illegális migránsok megnövekedett száma miatt. Lengyelország és Ausztria is hasonló intézkedéseket foganatosított a határon.

Szlovákia is lépett

Szlovákia csütörtöktől ideiglenesen visszaállítja a határellenőrzéseket a magyar határon, az intézkedés egyelőre október 14-ig lesz hatályos – erről szerdai ülésén döntött a pozsonyi kormány. Pozsony az intézkedést az illegális migráció megfékezésének szükségességével indokolta.

Somoskőújfalu, 2023. október 5. Szlovák rendőrök határellenőrzést végeznek a somoskőújfalui határátkelőnél 2023. október 5-én. Szlovákia mától ideiglenesen visszaállította a határellenőrzéseket a magyar határon, az intézkedés egyelőre október 14-ig lesz hatályos. A magyar határon történő ellenőrzések újbóli bevezetésére egy nappal azt követően kerül sor, hogy szerdától Csehország és Lengyelország vezetett be hasonló intézkedést szlovák határán. MTI/Komka Péter

Hozzászólások ()

Friss hírek