MOHU: több hulladékudvar lesz, egyszerűbb ügyintézéssel

A szelektív hulladékgyűjtés támogatása érdekében a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. néhány éven belül a jelenlegi, csaknem 280-ról 362-re növeli a hulladékudvarok számát; minden 10 ezer lakosúnál nagyobb településen lesz hulladékudvar, a korábbihoz képest hosszabb nyitvatartással – tájékoztatta a Mol szerdán az MTI-t.

A közleményben felidézték, hogy a MOHU nyáron megkezdte a lakossági szilárd hulladék kezelését végző rendszer fejlesztését. Az uniós szabályok szerint 2035-re minden tagállamnak el kell érnie a minimum 65 százalékos újrafeldolgozást a hulladékok területén, ez most csak 30 százalék körül van Magyarországon. A cél elérésében sokat segíthet a lakossági szelektív hulladékgyűjtő udvarok fejlesztése – írták.

Jellemzően azok a hulladékok kerülnek ide, amelyektől sem a rendszeres hulladékgyűjtéssel, sem az évenkénti lomtalanításkor nem tud megválni a lakosság.

A közleményben ismertették, hogy a MOHU az összes, július 1-je előtt működő hulladékudvar működtetésére leszerződött, és tovább fejleszti a hulladékudvar-hálózatot. Magyarország bármely nagyobb településén belül pár kilométeres távolságban elérhető lesz egy hulladékudvar. Több helyen eddig csak pár óra volt egy héten a jellemző nyitvatartás; a MOHU megegyezett partnereivel, hogy a jövőben a 10 ezer lakosúnál nagyobb településeken minimum heti 48 órában tartsanak nyitva.

Az 5 és a 10 ezer lakos közötti településeken a MOHU mobil hulladékudvari szolgáltatást tervez bevezetni. Komplex gépjárműkonvoj települ majd ki előre meghatározott módon és időtartamban az illetékes önkormányzattal egyeztetett helyszínre, ahol a normál hulladékudvarokhoz hasonlóan le lehet adni a szelektíven elkülönített hulladékot.

A tervek között szerepel további, kisebb lakosságszámú települések elérése az igényektől függően, illetve olyan szolgáltatások bevezetése is, amelyek még jobb elérést biztosítanak, például a háztól történő szállítás lehetősége – tették hozzá.

A MOHU által bevezetett rendszer jelentős egyszerűsítéseként említik, hogy már nemcsak a bejelentett lakcímhez tartozó hulladékudvart használhatja a lakosság, hanem országosan bármelyiket. Július 1-je előtt a használathoz igazolni kellett a közszolgáltatási díj befizetését, a MOHU ettől is eltekint, hogy leegyszerűsítse és felgyorsítsa a rendszert.

További újdonság, hogy októbertől minden hulladékudvaron le lehet adni a textilhulladékot és a használt sütőolajat, míg korábban erre csak 122, illetve közel 200 hulladékudvaron volt lehetőség. A koncessziós rendszer keretein belül a Mol töltőállomás-hálózatában továbbra is több mint 350 helyszínen leadható a használt sütőolaj – hívták fel a figyelmet.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »